Legitima aparare: Cand este si ce prevede Codul Penal din Romania
Sigur ai auzit de legitima apărare. Măcar în fimele de acțiune. Dar iată ce presupune ea și cum se aplică regulile în România.
Legitima apărare, alături de multe alte noțiuni juridice, apare extrem de des pe toate canalele media. Dintre toate mediile, cele mai periculoase pentru perspectiva publică sunt filmele, unde oameni sunt omorâți în legitimă apărare și ucigașul nu primește niciun fel de pedeapsă, ba mai mult, este de cele mai multe ori sărbătorit ca un erou. Ei, ce bine era dacă toată lumea chiar conștientiza că viața bate filmul.
Citeste si: Evacuarea din Afganistan reluată de urgență după ce peste 100 de oameni și-au pierdut viața în atacul de joi
Problema caracteristicilor unei apărări conforme legitimei apărări este extrem de importantă. Spuneam în textul precedent că pentru a fi în legitimă apărare trebuie să fie îndeplinite cumulativ condiții referitoare atât la atac, cât și la apărare. De aceea, este important de reținut că nu orice atac acordă din start dreptul unei persoane de a se apăra printr-o acțiune ce ar conduce sau ar putea conduce la moartea sau vătămărea gravă a agresorului.
În doctrina penală s-a remarcat că apărarea trebuie să aibă 5 caracteristici. Întâi, ea trebuie să fie realizată printr-o faptă prevăzută de legea penală, printr-o infracțiune (într-un caz absurd, dacă imobilizăm atacatorul prin gâdilat, nu ne vom afla în legitimă apărare pentru că n-am comis nicio infracțiune și nu am produs nicio vătămare agresorului sau vreunei valori ocrotite de legea penală). În al doilea rând, apărarea trebuie să fie precedată de atac (în alte cuvinte, atacul preventiv nu este apărare; agresorul trebuie să fi început atacul cel puțin).
În al treilea rând, apărarea trebuie să fie necesară pentru respingerea atacului (nu contează dacă apărarea s-ar fi putut realiza și prin alte fapte, dar trebuie ca rezultatul și scopul acesteia să fie înlăturarea atacului). În al patrulea rând, apărarea trebuie să fie îndreptată asupra agresorului/agresorilor (nu asupra unui terț și nici asupra bunurilor agresorului/agresorilor). În ultimul rând, apărarea trebuie să fie proporțională cu atacul (spre exemplu, dacă suntem atacați cu pumnii pentru a ne fi furat portofelul și alegem să ne apărăm împușcând în cap agresorul, omorându-l, nu vom mai fi în legitimă apărare).În consecință, putem spune că dacă sunt respectate condițiile impuse de lege, așa cum le-am enumerat mai sus, cumulativ pentru atac și apărare, vom fi acționat în legitimă apărare. Ca un exemplu, dacă îi răspundem aceluiași Gigi din textul anterior cu un cuțit și apărându-ne, se întâmplă să îl rănim grav, putem spune că am acționat în legitimă apărare. Însă, prin absurd, dacă răspundem scoțând o mitralieră cu care îl trasformăm pe bietul Gigi în schweitzer, atunci se poate spune că am depășit granițele legitimei apărări.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În art. 19 (3) din Noul Cod Penal este descrisă legitima apărare prezumată: „se prezumă a fi în legitimă apărare, în condițiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de aceasta, fără drept, prin violență, viclenie, efracție sau alte asemenea modalități nelegale ori în timpul nopții.”.
Citeste si: Un bărbat a decedat după ce a înlocuit prezervativul cu adeziv. Cum s-a întâmplat totul
Se observă că nu condițiile apărării se schimbă, acestea rămânând aceleași pe care le-am enunțat și în textul anterior. Ce se schimbă în această ipoteză sunt condițiile atacului. Astfel, acesta trebuie să fie realizat prin acțiunea de pătrundere în unul din spațiile enumerate mai sus. Pătrunderea trebuie la rândul ei să fie realizată prin modalități nelegale (cum ni se și dau ca exemple violența, viclenia și efracția) sau în timpul nopții.
Dacă atât condițiile atacului sunt respectate, cât și cele ale apărării, atunci se poate spune că am acționat în legitimă apărare. Această conjunctură specială pe care o creează legiuitorul este destinată atât protejării proprietății private, cât și sancționării unei situații extrem de vulnerabile, anume aceea a celui care doarme, noaptea, în propria casă, neașteptându-se și nefiind capabil să se apere de un eventual atac. Iată de ce, aici apărarea are rolul de a respinge pătrunderea în casă a agresorului și nu înlăturarea unui pericol imediat creat prin violență fizică, precum în alin. (2).