Parcă s-a dezlănțuit potopul peste un cartier de la marginea Brașovului. Debitul pârâului Ghimbășel a crescut de peste o sută de ori, în urma ploilor abundente care au căzut în ultimele 24 de ore. Digul care proteja un cartier s-a surpat, iar apa a inundat tot ce a prins în cale. Toată agoniseala de-o viață a oamenilor s-a dus, la propriu, pe apa sâmbetei.

Citeste si: Pericol de inundatii pana luni dimineata

Lacrimi și disperare în sute de familii

"Altădată ploua mult mai mult şi nu era atâta apă! De la 6, până la 10, s-a strâns toată apa!", spun oamenii.

Lacrimi și disperare. Asta este în sufletele zecilor de familii pe care apa le-a scos din casă. Ploile abundente care au căzut în Brașov au umflat atât de tare pârâul Ghimbășel, încât forța apei a rupt în două locuri barajul din apropierea cartierului Stupini. Cantități uriașe de apă s-au revărsat în toate părțile și au afectat peste o sută de gospodării. 

"Nu suntem în mijlocul unui lac. Aici este gospodăria unei familii care locuiește aici în Stupini. Încă de dimineață digul care s-a spart în apropiere a umplut toată curtea de apă.

În această zonă, după cum vedeți, apa are mai bine de un metru și jumătate, iar singurele lucruri pe care le-au mai putut salva oamenii au fost actele și poate telefoanele mobile", spune corespondentul Kanal D, Adrian Jătăreanu.

Citeste si: Alertă meteo. Weekend de coșmar în mai multe județe din țară. COD PORTOCALIU de ploi abundente

"Nici noi nu știm unde o să dormim la noapte" 

Ionuț Popa și mama lui Luminița s-au trezit dis de dimineață ca să dea mâncare la animale. Odată ce au deschis ușa casei au avut parte de un adevărat șoc. Toată curtea era inundată, iar apa începuse să intre și în casă. Oamenii au oprit imediat curentul electric și au fugit să salveze animalele. Până când apa nu se retrage, membrii familiei nu pot intra în casă.

"În casă câte camere au fost afectate? Toată casa. Șapte camere? Tot, absolut tot și bucătărie, hol, tot. Deci nu mai e nimic locuibil. Unde o să dormiți? Nici noi nu știm", spune Ionuț Popa.

Din mijlocul apelor, oamenii îşi strigă disperarea. "Spuneţi-ne şi nouă acum, cine ne ajută? Dar vreo autoritate a venit? Nu! Absolut nimeni!", spune femeia din imagine. Iar situația este aceeaşi în aproape tot cartierul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Cât de mare e curtea dumneavoastră, ce surafață are? Undeva la 2700 de metri. Și toată e inundată? Absolut tot. Eu aici m-am născut, de 48 de ani cât am eu, dar n-am văzut apă ca acum. Şi la mine in casă, apa e până la genunchi!
Am scos mașinile din service de aici și le-am scos pe stradă. Câte erau? Patru sau cinci. Au fost afectate? Pline de apă. Păi dacă a intrat apa în mașini".

Apa a trecut peste dig

Zeci de jandarmi, pompieri și voluntari au lucrat la repararea digului. Ca să blocheze apa să nu mai intre în casele oamenilor, autoritățile au umplut sute de saci cu nisip pe care i-au pus pe malul râului Ghimbășel.

"S-a produs o tasare a unui dig, apa a trecut peste, oricum precipitațiile care s-au adunat în zona de colectare a bazinului pârâului Ghimbășel au fost peste 130 de litri pe metrul pătrat", spune Laszlo Barbaș, director la Apele Române.

Citeste si: O ploaie torențială a făcut prăpăd în sudul litoralului

Motopompele pompierilor nu au putut face față cantiății uriașe de apă, așa că autospecialele au intrevenit în zonele critice. În restul cartierului, oamenii nu au ce face decât să aștepte ca apele să se retragă.

"Poate primăria să ofere ajutoare oamenilor? Vom discuta după ce terminăm partea de inventariere. Există proceduri pentru tot ce înseamnă calamitate și le discutăm și cu domnul prefect, totul este să facem lucrurile în ordinea firească", spune Allen Coliban, primarul Brașovului.

Citeste si: Fenomene meteo extreme în România. ANM a extins codul portocaliu de vreme rea

Pagube uriașe și în Argeș

Și în județul Argeș furtuna care s-a dezlănțuit în ultimele ore a lăsat în urmă pagube uriașe. În Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel vântul a smuls acoperișurile de pe blocuri și le-a trântit peste mașinile parcate. Zeci de oameni s-au trezit cu apa în case și abia dacă au putut salva câteva lucruri.

"Sunt foarte multe canalizări subdimensionate, sunt străzi fără canalizare și cele care sunt în pantă a venit apa din grădinile oamenilor și canalizarea de pe celelalte străzi nu a mai făcut față. Sunt multe gunoaie aruncate", spune Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Meteorologii nu vin cu vești bune nici pentru orele următoare.

Citeste si: Dezastru in Brasov- sute de case inundate

2.000 de oameni izolați de viitură în Vrancea

Și în judeţul Vrancea, peste 2.000 de oameni din două localități au rămas izolați, după ce drumurile de acces în sat au fost rupte de o viitură puternică.

Este deja pentru a treia oară în acest an când singura cale de acces spre satele Nereju Mic și Brădăcești este distrusă în urma ploilor abundente.

Vorbim despre două variante ocolitoare, pe care localnicii de aici le foloseau, întrucât podul care traversează râul Zăbala a fost luat, la rândul lui, de ape, la începutul acestei veri. Viitura a lovit în această dimineață, în jurul orei 5,00. Șuvoaiele au rupt căile de acces și au luat cu ele schela montată sub podul aflat în reabilitare.

Autoritățile județene spun că pârâul s-a umflat peste măsură ca urmare a ploilor abundente înregistrate în ultimele zile în pădurile din județele Covasna și Vrancea. Acum, accesul cu mașina înspre cele două sate rămase izolate este practic imposibil, oamenii fiind nevoiți să străbată drumul la pas.

De asemenea, la nivelul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au fost emise avertizări cod portocaliu și galben pentru mai multe bazine hidrografice. Așadar vorbim de zeci de județe în care există pericol de inundații din cauza depășirii cotelor de apărare. Avertizările hidrologice sunt valabile până luni, la miezul nopții.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: