In cartea masinii sunt trecute dimensiunile pe care le au rotile, indiferent ca sunt pneuri all-season, anvelope de iarna sau cauciucuri de vara. Nu puneti anvelope de alta dimensiune pentru ca aceasta nu va trece ITP-ul. In plus, daca sunteti opriti de politie, riscati sa primiti o amenda.

O anvelopa mai mare ar putea afecta articulatiile autoturismului si in acelasi timp va scadea performantele de franare si de stabilitate.

De exemplu, daca in cartea masinii scrie 215/65/16, aceasta trebuie sa fie dimensiunea anvelopelor de pe masina, nu 225/65/16, chiar daca pneul s-ar potrivi pe janta de 16 inch.

Citeste si: Tavanul unei secții de poliție din București s-a prăbușit. Ce reacție au avut autoritățile

Când se înlocuiesc cauciucurile de iarna sau vara

Anvelopele ar trebui inlocuite dupa 6 ani pentru ca imbatranirea acestora duce la o aderenta redusa, chiar daca cauciucurile au fost nefolosite si au suficienta banda de rulare. Adancimea profilului nu trebuie sa fie sub 4 mm la anvelopele de vara si sub 5 mm la cauciucurile de iarna.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cum alegi cele mai bune cauciucuri de iarna
Cum alegi cele mai bune cauciucuri de iarna

Indice sarcina anvelope

Indicele de sarcina este foarte important pentru ca ne scapa de aparitia galmelor in anvelope, codul pe anvelope este in cifre si variaza intre 60 (250 kg) si 125 (1.650 kg) in functie de greutatea masinii. Daca un autoturism are o greutate de 1.500 kg, de regula greutatea pe care ar trebui sa o suporte o singura anvelopa este de 750 de kg, deci indicele ar fi 98 (750 kg).

Citeste si: Dezvăluirea celor mai avariate și a celor mai atent conduse mașini din Europa

Indice viteza anvelope

Indicele de viteza la anvelope este in litere si variaza de la A1 (5 km/h) la Y (300km/h). Majoritatea masinilor au anvelope care pot rula cu 210 km/h (indice viteza H) sau 240 km/h (indice viteza V), chiar daca viteza maxima a autoturismului este de 170-180 km/h.

Presiunea in anvelope

Presiunea corecta in cauciucuri este foarte importanta pentru uzura pneurilor si ar trebui verificata lunar doar cand masina este rece. Presiunea pentru dimensiunea pneurilor este inscrisa pe stalpul autoturismului si o vedeti cand deschideti usa. Pentru fiecare modificare a temperaturii exterioare cu 5 grade anvelopa pierde 7 kPa (1 lb/ pO2).

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si