Cortegiul cu trupul neînsufleţit al actorului Ion Caramitru se va opri, vineri, în jurul orei 12,00, în faţa Teatrului Naţional "I. L. Caragiale", pentru un ultim rămas bun, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu.  

Citeste si: Ion Caramitru, o ultimă oprire la Teatrul Național „I.L. Caragiale”

"Vineri, în jurul orei 12,00, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsufleţit al celui care a fost Ion Caramitru se va opri în faţa Teatrului Naţional "I.

L. Caragiale", căruia i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viaţă, pentru a ne lua rămas bun de la el şi a-i aduce, ca omagiu, aplauzele noastre", a informat TNB în cursul zilei de joi.

Ultimul drum pentru marele actor Ion Caramitru

Marţi, publicul a avut acces în foaierul Sălii Mari a TNB, doar pentru a semna în cartea de condoleanţe, familia dorind ca sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului să nu fie depus în incinta teatrului.

Ion Caramitru a fost strălucit încă de la începutul carierei. Primul său rol pe scena de teatru a fost ”Hamlet” (1964), iar în film a jucat tot de la 22 de ani în ”Comoara din Vadul vechi”.

Ion Caramitru, o viață în slujba teatrului și filmului

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni- mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă.

A fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964). A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

A fost preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro



Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului".

Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984). A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic".

Ion Caramitru a fost strălucit încă de la începutul carierei. Primul său rol pe scena de teatru a fost ”Hamlet” (1964), iar în film a jucat tot de la 22 de ani în  ”Comoara din Vadul vechi”.

La 23 de ani primea un rol bun în  ”Pădurea spânzuraților”. Au urmat alte zeci de roluri mari, interpretate magistral.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Mai apoi, a fost actor, regizor, dar și politician. Din 2005, este directorul Teatrului Național București (TNB). A fost revoluționar și ministru al culturii, în Cabinetul Ciorbea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si