UPDATE: Se închid școlile de luni, 25 octombrie 2021. Klaus Iohannis: ”S-a decis ca toţi elevii să intre în vacanţă două săptămâni, de luni”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, 20 octombrie 2021, după discuţia cu responsabil din domeniul sănătăţii şi cu premierul Florin Cîţu pe tema măsurilor de limitare a efectelor pandemiei, că s-a decis ca toţi elevii să intre în vacanţă două săptămâni, de luni, 25 octombrie 2021.

”Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie e vaccinarea”, a subliniat preşedintele. 

UPDATE: Toți elevii ar putea intra în vacanţă începând de luni, 25 octombrie 2021, spun anumite surse oficiale

Vacanța pentru preșcolari și elevii din clasele primare programată de luni, 25 octombrie, până pe 31 octombrie ar putea fi extinsă și pentru elevii din celelalte clase, de gimnaziu și liceu. Este una dintre variantele luate în calcul de guvern, ca măsură în contextul recordurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 și a ratei mici de vaccinare, au precizat surse oficiale pentru HotNews.ro.

De asemenea, această vacanță s-ar putea prelungi și dincolo de data de 31 octombrie, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro că "toate variantele sunt deschise, în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm".

"În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă", a declarat Sorin Cîmpeanu.

De ce se se dorește o vacanță, în loc de cursuri online

 

"Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă vacanța în loc de intrare in online (aceiași care nu au auzit de echitate in educatie) le răspund ca din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online (cât de cât)

este necesar sa existe 100 MB/sec. Asta exista doar pentru maximum 50% din teritoriul României. În Bucuresti avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot avem probleme," a mai declarat Cîmpeanu.

Ministrul interimar al Educației va participa la ședința de la ora 17.30 de la Palatul Cotroceni. Numele său nu se afla inițial pe lista invitaților transmisă de Administrația Prezidențială. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat la Cotroceni responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat că se pregătesc restricţii pentru limitarea răspândirii virusului.

Se închid şcolile în octombrie 2021 sau noiembrie 2021? Iată ce spun specialiştii!

UPDATE: Ce spune ministrul Educaţiei despre o posibilă închidere a şcolilor în luna octombrie 2021?

În condițiile în care incidența ratei de infectare doar la nivelul Capitalei a trecut de 16 la mia de locuitori, se presupunea că elevii vor intra în online. Aceeași situație este și la nivelul țării. Cu toate astea Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu spune că nu se va trece la predarea online, se pare că nici după săptămâna de vacanță care urmează să înceapă pe 25 octombrie.

„Şcoala online nu este o variantă pentru România în acest moment. 1 din 3 copii învață în mediul rural. La nivel național, avem oficial, o acoperire de internet de 94%, însă când vorbim de un proces didactic de o minimă calitate, este nevoie de o viteză de cel puțin 100 mb/secundă.

Pentru a preda online, ai nevoie de o viteză de transfer, nu numai de internet, ci de internet de calitate. Acest lucru este realizat abia în jumătate de țară. Din acest motiv, învăţământul online nu este o soluţie viabilă pentru România în acest moment. Trebuie să facem tot posibilul să păstrăm școala deschisă cu prezenţa fizică: Elevii au pierdut deja foarte mult.”, a declarat Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Se închid şcolile în octombrie 2021 sau noiembrie 2021?

Se închid şcolile în octombrie 2021 sau noiembrie 2021?

UPDATE: Anunţ important făcut de ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că după „regulile” din prezent, dacă vineri rata de infectare cu noul coronavirus este de peste şase la mie, începând de luni şcolile vor susţine cursurile online.

„Colegii mei au centralizat în Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi: 183 de petiţii (părinţi, profesori) pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică.(...) Sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de şase la mie, sunt foarte speriaţi.(...) Alţii vor să rămână deschise şi după şase la mie.(...) În Bucureşti, spre exemplu, unde astăzi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, sunt foarte aproape de şase la mie- ziua de referinţă este vineri- dacă vineri se depăşeşte şase la mie, după regulile de astăzi, seara, la momentul la care vorbim, şcolile intră în online, cu excepţia şcolilor speciale. Creşele şi grădiniţele rămân însă deschise cu prezenţă fizică.(...) Până vineri ar trebui să ne decidem într-un fel şi va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Adică să fie bazate pe legislaţie primară.(...) Acum, ne întrebăm cu toţii cum am ales această limită de şase la mie.(...) În momentul în care s-a stabilit acel prag de şase la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de el”, a spus Cîmpeanu marţi seara, potrivit agerpres.ro.

El a afirmat că ar face „orice” ca şcolile să fie deschise cu prezenţă fizică.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Dacă până vineri se va consolida un numitor comun bazat pe experienţa celor cu competenţă medicală... mai puţin contează ce ne dorim noi, cei din Educaţie, că dacă m-ar întreba pe mine, separat de orice, aş spune: da, vreau să fac orice ca să fie şcolile deschise cu prezenţă fizică. Doar că nu este determinant punctul meu de vedere, pentru că nu am competenţe medicale, epidemiologice cu atât mai puţin”, a precizat reprezentantul Ministerului Educaţiei.

UPDATE: Octavian Jurma crede că în acest val patru, vom depăși toate recordurile negative din valurile doi și trei. Tot el aseamănă situația din România cu ce s-a întâmplat în Lombardia, Italia. 

Citeste si: Școlile din 79 de localități se închid. Clase suspendate și în București. Vezi LISTA

În urmă cu o săptămâna ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirma: ”Cât voi fi ministrul Educației, voi face tot posibilul ca școala să fie cu prezență fizică”.

Însă, cercetătorul Octavian Jurma îşi mărturiseşte într-o postare pe o reţea de socializare durerea şi revolta în faţa valului 4 al pandemiei care urmează să devină un tsunami. Octavian Jurma atrage atenţia că, în situaţia în care ne aflăm, doar un miracol ne mai poate salva.

În mai puțin de 3 săptămâni riscăm să avem până la 15 mii de cazuri pe zi, iar școlile se vor închide din nou, avertizează cercetătorul Octavian Jurma, medic specializat în neuroștiință. Primele cazuri de infecție cu COVID-19 în școli au apărut deja, iar unele clase au trecut în regim online, inclusiv în Capitală.

„Să ne rugăm personal lui Dumnezeu să ne salveze ţara, că mulţi din slujitorii săi propovăduiesc adevărul în biserică, dar îl neagă în afara ei. Nimic nu mai poate schimba ceea ce vine în următoarele două săptămâni, nimic. Tragediile de azi şi de mâine nu mai pot fi rezolvate cu măsuri luate cu gândul la alegeri şi funcţii. Tot ce putem face azi e să schimbăm ceea ce se va întâmpla peste 14 zile“, a scris cercetătorul pe o rețea de socializare.

Citeste si: Bilanț coronavirus 16 septembrie. Criză tot mai mare la ATI

Se închid şcolile în septembrie sau octombrie 2021? Ce spune Octavian Jurma

Potrivit lui Jurma, trebuie ca autoritățile să aloce de azi şi să ia măsuri care vor rezolva problemele care vor apărea peste 14 zile. Altfel, "efortul va fi îngropat de pandemie a doua zi. Iar măsurile vor fi foarte dureroase şi resursele necesare uriaşe sau mai bine nu le luăm deloc, măcar negaţioniştii să fie fericiţi când ţara arde". 

La începutul lunii octombrie, Capitala va depăși incidența de 6 la mie, iar școlile se vor închide, dacă nu se vor lua măsuri pentru a opri explozia de îmbolnăviri, spune medicul timișorean.

Citeste si: OMS, veste bună despre pandemie. Prima scădere a numărului de infecții la nivel global

”5-11 octombrie, săptămâna aceea, cu siguranță se vor închide școlile dacă evoluția continuă în ritmul de până săptămâna trecută. În săptămâna 5-11 octombrie probabil se va depăși incidența de 6 la mie în București. Însă, așa cum vedem, această săptămână a debutat cu o creștere de 80% față de lunea trecută. E posibil să vedem în octombrie și numere de 15.000 de cazuri pe zi dacă nu se iau măsuri cu cel puțin două săptămâni înainte", a declarat cercetătorul român la Antena 3

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Primele cazuri de COVID-19 în școli: mai mulți elevi și profesori din judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea au fost confirmați pozitivi

Octavian Jurma subliniază că, în valul 4, medicilor din spitale aflaţi în prima linie le va fi mult mai greu: „Au fost pârjoliţi de 3 valuri şi s-au întors prea puţin odihniţi din concediu doar ca să afle că o vor lua de la capăt în condiţii mai proaste cu o boală mai gravă şi resurse mai puţine. Dar de data asta, medicilor le va fi mult mai greu şi vor avea mult mai puţină recunoştinţă“.

Citeste si: O școală din București intră parțial în sistem online

/www/cdn.knd.ro/media/521/2863/1665/20170687/1/elevi-cu-masca.jpg

Şcoli închise din cauza COVID-19

Două clase de la o şcoală din Buzău au trecut în online, după ce doi copii au fost confirmaţi cu COVID 19. Şi la Brăila, un copil şi un profesor au fost diagnosticaţi cu coronavirus, după începerea cursurilor.

În Vrancea, un elev a fost confirmat până acum, însă acesta nu a participat deloc la cursulie în format fizic.

Conform inspectorului general al ISJ Buzău, Ionel Meiroşu, doi copii de la Şcoala ,,Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, care învaţă în clase diferite, au fost confirmaţi cu COVID-19 după începerea cursurilor. Consiliul de Administraţie al şcolii a decis imediat ca cele două clase să treacă în online, fiind prima situaţie de acest gen din Buzău.

Citeste si:  Toţi elevii vor purta uniforme începând din acest an şcolar

Şi în Brăila au fost confirmate cazuri după începerea anului şcoar. ,,Sunt două cazuri, unul la o şcoală din rural, la Râmnicelu, e vorba de un copil de clasă pregătitoare, contact direct, şi de o altă situaţie, la un liceu din municipiu, unde a fost confirmată diriginta.

A avut contact de 20 de minute, în prima zi, la festivitate, cu copiii, dar lumea a purtat mască, erau dezinfectaţi. Acum rămâne să aşteptam deciziile pe care le vor lua DSP Brăila şi consiliile de administraţie ale şcolii", a afirmat inspectorul general Cătălin Canciu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si