Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?
Calendar ortodox 25 septembrie 2021: Iată ce sărbătoare este sâmbătă şi ce nu ai voie să faci în această zi!
În data de 25 septembrie 2021, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți sfinții: Sfanta Cuvioasa Eufrosina și Sfantul Serghie de Radonej.
Sânta Eufrosina era fiica unui creștin bogat din Alexandria (Egipt), cu numele Pafnutie. Aceasta a trăit în timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450). Dumnezeu încercând credința lui Pafnutie, mai întâi îi moare soția, iar după aceea Eufrosina dispare de acasă, pe când avea 18 ani.
Pafnutie a reușit să-și vadă fata abia după 33 de ani, în timpul asteptarii el s-a rugat necontenit lui Dumnezeu să fie învrednicit de a-și mai vedea o dată fata înainte de a muri. Eufrosina intrase în mănăstire sub numele de fratele Smaragd, părăsindu-și tatăl și logodnicul.
Însă, cu trei zile înainte de a muri, Pafnutie se afla la mănăstirea unde fata sa își petrecea viața monahală și auzind despre fratele Smaragd că este pe moarte, s-a dus la el pentru a-l ajuta cu un cuvânt de alinare.
Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2021?
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători
Astfel, descoperindu-și tatăl, Eufrosina si-a dezvaluit identitatea, după care își încredințează sufletul lui Dumnezeu. Pafnutie a rămas în aceeași chilie timp de încă 10 ani, după care a trecut și el la cele veșnice.
Pafnutie Egipteanul (sec. IV) s-a născut în Alexandria, din părinți bogați. Iar până la vârsta de 20 de ani a trăit în învățătura păgână a vremii, până când l-a întâlnit pe preotul Macrin care vorbindu-i despre credința și învățătura cea adevărată, s-a schimbat.
Acesta și-a vândut averea și a împărțit câștigul săracilor, după care a intrat în Mănăstirea Antinoe, unde a ajuns stareț, apoi Episcop al Tebaidei. A participat la Sinodul de la Tir din anul 335 alături de Sfântul Atanasie cel Mare pentru a apăra credința ortodoxă de la Sinodul I ecumenic de la Niceea împotriva ereziei ariene.
„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău”.
Sfântul Serghie de la Radonej (1392) s-a născut în localitatea Rostov, părinții lui fiind credincioșii Kiril și Maria. După ce s-au mutat în Radonej, părinții Sfântului Serghie au murit, iar el a împărțit averea săracilor și s-a retras în sihăstrie.
Citeste si: Anunț pentru gospodinele de la bloc! Obiceiul care va fi taxat de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro
Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate
Acesta a fost tuns în monahism de către călugărul Mitrofan la vârsta de 23 de ani. Mai târziu Episcopul Teognost i-a dat binecuvântare Sfântului Serghie de a construi o mănăstire cu hramul „Sfânta Treime” în locul unde își făcuse chilie.
Nu după mult timp, acesta a ajuns Episcop, după moartea lui Teognost. Astfel, s-a învrednicit de a vedea pe Maica Domnului împreună cu Sfinții Apostoli Petru și Ioan în timp ce se afla la rugăciune. A trecut la Domnul, știindu-și sfârșitul vieții mai înainte cu șase luni, la vârsta de 78 de ani.