Anvelopele all season, marcate corespunzător, pot fi folosite și pe timp de iarnă
Anvelopele all season, marcate corespunzător, pot fi folosite și pe timp de iarnă fără pericolul de a fi sancționați.
Indiferent de denumirea lor comercială, orice tip de anvelopă care este marcat cu simbolurile „M+S”, „M.S” și/sau cu „Fulg de zăpadă” poate fi utilizate în țări unde anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege, inclusiv în România. Șoferii care folosesc anvelope cu aceste marcaje nu riscă nicio sancțiune dacă circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Citeste si: Când va ninge în 2021- 2022. Vești surprinzătoare de la meteorologii ANM
Așa că, dacă ești pus în situația de alege între anvelope de iarnă sau anvelope all-season, e bine să știi care sunt diferențele între cele două tipuri de pneuri.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Atât compoziția, cât și profilul benzii de rulare sunt complet diferite în cazul anvelopelor all-season și al celor de iarnă. Ceea ce este și normal pentru că anvelopele all-season trebuie să ofere performanțe optime indiferent de sezon. Din acest motiv, ele au totuși capacități limitate în condiții de iarnă extremă, dar și la temperaturile ridicate din timpul verii. Anvelopele all-season sunt un compromis care poate fi eficient în funcție de regiunea în care le folosiți, de condițiile meteo și de stilul de condus.
Citeste si: A fost testat primul radar care amendează mașinile zgomotoase. Cum va funcționa acesta
Între cele două tipuri de anvelope există diferențe importante și în ceea ce privește profilul benzii de rulare, cel al anvelopelor de iarnă fiind proiectat special pentru a disipa apa și zăpada, pentru a oferi aderență foarte bună în condiții de carosabil acoperit de zăpadă și gheață atât la frânare, cât în ceea ce privește tracțiunea. În schimb, compoziția cauciucului și profilul benzii de rulare în cazul anvelopelor all-season este unul care face un compromis pentru a asigura o aderență atât la temperaturi ridicate, vara, cât și la temperaturi scăzute, iarna, ceea ce poate reprezenta o problemă pe drumurile acoperite cu zăpadă sau la temperaturi de sub- 5 grade Celsius, adică în condiții extreme de iarnă.
Un alt aspect foarte important de care ar trebui să ții cont este și adâncimea profilului unei anvelope. Asigură-te că acesta este de cel puțin 4 mm toamnă pentru a putea trece mai ușor peste provocările iernii. Testele făcute de publicații de specialitate au arătat că și la o adâncime a profilului de 4 mm distanța de frânare pe carosabil ud crește cu 27%, iar în cazul unui profil de 1,6 mm, limita legală în multe țări din UE, distanța de frânare crește cu până la 50%.
Citeste si: Ce înseamnă semnele de pe anvelope: marcaje și termeni specifici anvelopelor de vară si iarnă
Un lucru este însă sigur. Specialiștii de la Anvelope.ro au pe stoc o gamă variată de anvelope de iarnă și anvelope all-season pentru orice tip de vehicul și stil de condus, adaptate tuturor planurilor tale pentru această iarnă.
În funcție de nevoile tale, vei fi consiliat să-ți alegi anvelopele potrivite, iar cu ajutorul configuratorului de pe site vei putea compara toate opțiunile disponibile. Totul în funcție de bugetul tău, bineînțeles.