Trendul de scădere a populației în România este unul dramatic și ar putea duce la coborârea țării noastre cu o poziție în clasamentul statelor UE, sub Olanda. România a pierdut peste 43.000 de cetățeni doar ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar viitorul apropiat este unul sumbru din acest punct de vedere, în contextul unui val 4 devastator.

Citeste si: Cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei- 574 decese și aproape 19.000 de noi infectări

Cu un milion de locuitori mai puțin decât în 2011

„Noi estimăm că în perioada următoare populaţia va scădea şi la 1 decembrie, care este momentul critic al recensământului, vom avea o populaţia de 19,186 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă mai puţin cu aproape un milion faţă de momentul critic al recensământului din 2011. Un alt lucru interesant este că în acest moment suntem pe locul 6 în Uniunea Europeană, dacă avem în vedere dimensiunea populaţiei rezidente. Dacă vom merge pe acelaşi trend, în 2030 vom avea 17,8 milioane de persoane şi vom trece pe locul 7”, a declarat Tudorel Andrei în cadrul unui eveniment online.

Olandezii ar putea urca în fața României în clasamentul UE pe locul 6, cu 17,9 milioane locuitori.

Citeste si: Intră din nou România în lockdown în octombrie 2021? Decizia momentului, anunţată de Klaus Iohannis la ora 17:30

2020, anul cu cele mai puține nașteri în România

Potrivit datelor prezentate de șeful INS, populaţia României la 1 ianuarie 2021 era de 19.186.201 de persoane, faţă de 20.121.641 persoane în 2011.

Tudorel Andrei a declarat că în această perioadă s-a produs o schimbare a ponderii factorilor care determină reducerea populaţiei, conform G4Media.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Astfel, dacă până în 2011 prin intermediul migraţiei externe se justifica aproape 80% din reducerea populaţiei rezidente şi numai 20% pe baza sporului natural negativ, din 2012 şi până anul trecut 60% din reducere are la bază sporul natural negativ şi 40% migraţia.

Tudorel Andrei a spus că 2012 este anul în care s-a înregistrat numărul cel mai mic de naşteri, valoare care a fost egalată la nivelul anului 2020.

De asemenea, în 2020 am avut loc cele mai multe decese, nu numai din perioada de tranziţie, ci dintr-o perioadă mai lungă de timp.

"Într-o săptămână mor atâţia câţi au murit la Revoluţie şi la cutremurul din 1977''

Medicul epidemiolog Emilian Popovici a atras atenția asupra situației sanitare critice din România. Acesta a subliniat că valul epidemiologic nu a ajuns nicidecum la un platou, așa cum se estima.

,, Indiferent că e guvern demis, interimar, interesul de sănătate publică trebuie să revină în prim plan, trebuie găsită calea să se ia măsuri corespunzătoare situației. Mor oameni, într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977.

La un moment se va face o decontare", a precizat medicul român.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Epidemiologul a explicat faptul că atunci când se analizează raportările cazurilor noi, trebuie să ne uităm la numărul de persoane internate în secțiile ATI. Acesta reprezintă numărul care este direct legat de numărul de forme grave de boală, legat la rândul lui de numărul real de infecții noi. 

"Aceste cazuri la ATI cresc constant, asta arată că suntem cu epidemia în creștere, nicidecum nu am ajuns la platou. Se va ajunge la platou, dar încă nu suntem acolo", a declarat Emilian Popovici.

Citeste si:  Cadru medical de la Secția de Boli Infecțioase: „Feriti-vă oameni buni, nu este de glumă”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si