Rețeta bunicii de varză murată la butoi pentru iarnă
Varza se numără printre cele mai folosite murături în timpul iernii, pentru sarmale sau diverse preparate culinare! Vă prezentăm cea mai simplă și rapidă rețetă de varză murată la butoi!
Iată secretele bunicii pentru rețeta de varză murată la butoi!
Este important de menționat faptul că varza murată are si unele beneficii pentru organism. Este foarte sănătoasă, având toată gama de vitamine B, săruri minerale, vitamina C, acid folic și magneziu.
Citeste si: Reţeta de conopidă murată la borcan pentru iarnă
Mai întâi, se alege varza la marimea potrivita butoiului, aceasta trebuie sa fie tare, cu foi multe netede si sa aiba cotoare subtiri.
Apoi, se spala merele, gutuile, stiuletele de porumb, mararul, cimbrul si se curata hreanul si se taie in bucati potrivite.
După care, varza se curata de foile de deasupra si se scobeste cotorul.
Astfel, în butoi intai se potriveste furtunul pentru pritocit care trebuie sa fie pe fundul butoiului cu un cap si celalalt cap se trage afara din butoi pana la o palma de podea.
Apoi, se pune primul strat de varza pe fundul butoiului. Daca raman spatii mari intre ele se pot pune si sferturi sau jumatati de varza, vor fi bune la varza calita.
Intre verze se pun bucati de gutuie, sferturi de mar, stiuletele rupt in doua si bucati de hrean.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Rețete de varză murată la borcan pentru iarnă: Secretul unui gust desăvârşit
Se pun legaturile de marar si cimbru si se distribuie pe toata suprafata.
Se pune al doilea strat de varza si printre mar, gutuie, hrean. Si tot asa pana se umple butoiul.
Se ruleaza furtunul in butoi si se umple cu saramura calda.
Saramura se face la 1 lingura de sare grunjoasa la litrul de apa calda.
Apoi, se lasa 2-3 ore sa iasa aerul, se completeaza cu saramura, se pune capacul si se pune la locul lui.
Dupa 3 zile, iar apoi din 3 in 3 zile, varza se pritoceste (sau se sufla cu o teava).
Cu ajutorul furtunului tragi saramura intr-o oala mare (15 litri) de unde o retorni cu un ibric in butoi dupa ce o vanturi in oala.
Cand credeti ca ati pritocit toata cantitatea de saramura pusa, se pun sipcile de lemn care vor tine varza in saramura, rulati furtunul in butoi si puneti capacul la loc in dulap pentru urmatoarele 3 zile cand se reia operatiunea.
Varza murata se pritoceste pana se acreste complet, de obicei pana de Craciun.
Astfel, dupa acrire, dupa ce se scoate varza se pune o greutate pe sipci pentru a tine varza in saramura.
Cand este acrita este foarte buna si sanatoasa, iar zeama are culoarea galbena.