Isteria „Blackout” i-a cuprins inclusiv pe români

„Se spune că nu o să mai fie (n.r. alimente)... Da, a început nebunia, că o să rămână lumea flămândă.”  

Frica viscerală de la raft vine pesemne după o informație care face înconjurul lumii. Mai ales pe rețelele de socializare este dezbătută intens:  

„Austria tocmai și-a avertizat locuitorii că o pană de curent uriașă ar putea avea loc în următorii 5 ani și este posibil ca tot continentul să rămână în beznă pentru

mai multe săptămâni. Ce ar putea face un european de rând ca să se pregătească pentru un asemenea eveniment?”, a fost un comunicat emis de Reddit. 

Îngrijorați, o parte dintre români au reacționat din instinct și au înșfăcat kit-ul de supraviețuire clasic alcătuit din făină, ulei, mălai, conserve și bulion.  

Citeste si: Cum să te pregătești pentru o eventuală pană de curent

„Păi am luat 6 de mălai, 6 de mălai, 6 sticle de ulei, dar le-am luat treptat (...)dacă o să intrerupă și gazul și lumina în același timp o să fie foarte greu să le gătești... Deci cum faci?!” 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Alimentele esențiale dispar cu atâta rapiditate de la raft încât marile magazine au decis să impună restricții dure cumpărătorilor:

„Și aici, același anunț, n-avem voie să luăm mai mult de două baxuri... N-ai voie mai mult de două bucăți? Două baxuri... Aaa.”
 „Lume nebună. S-au speriat de pana de curent? Pentru ce să facem, doamnă, atâtea provizii?”

„Le e teamă să nu rămână flămânzi... Și pe urmă o aruncă, noi nu aruncăm nici măcar o coajă de pâine.”

„Sincer vă spun, am cumpărat și o lanternă”

Alt mare magazin din țară, aceeași politică de austeritate. Clienții lacomi sunt invitați să se tempereze prin mai multe anunțuri afișate la raioanele cu mâncare. Cerere există însă și la produsele indispensabile în caz de dezastru:

„Sincer vă spun, am cumpărat și o lanternă. Și pe bază de curent, și pe bază de baterii!” 

Citeste si: Ce înseamnă blackout, fenomenul care sperie întreaga Europă?

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

O informare corectă asupra situației reale ar fi risipit din panică. Austria n-a anunțat Apocalipsa, ci necesitatea unei pregătiri chiar dacă un blackout la nivel european e puțin probabil să se întâmple, în lipsa unei calamități naturale. Vestea i-a speriat însă pe mulți.

Citeste si: Am trecut la ora de iarnă în 2021. Surpriză în această dimineață pentru mulți români. Ce oră le indică ceasurile?

Raționalizarea mâncării a apărut în unele magazine încă de anul trecut, când a izbucnit pandemia de Covid. Ulterior, retailerii au renunțat la afișe ca să le introducă din nou acum, din pricina zvonului legat de un eventual Blackout.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si