Rusia a distrus un satelit cu o rachetă de la sol. Reacție dură din partea SUA
Rusia a efectuat luni un test neobișnuit, criticat de comunitatea internațională, în special de SUA. Moscova a distrus cu o rachetă anti-satelit unul dintre sateliții proprii și a provocat mii de reziduuri care reprezintă un pericol inclusiv pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională.
Author: Razvan Ilie marți 16 noiembrie 2021 , 08:24
Peste 1.500 de rămășițe pe orbită, în urma exploziei
„Astăzi, Federaţia Rusă a efectuat în mod neglijent un test de distrugere a unui satelit prin ascensiunea directă a unei rachete anti-satelit împotriva propriilor sateliţi”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt
Testul a dus la distrugerea unuia dintre sateliţii Rusiei, iar resturile au făcut echipajul de pe ISS să se adăpostească în capsule, potrivit News.ro. În prezent, pe staţie se află şapte oameni – patru americani, un german şi doi ruşi. Staţia Spaţială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri.
Un test "periculos și iresponsabil"
„Testul a generat până acum peste 1.500 de rămăşiţe care pot fi urmărite pe orbită şi sute de mii de bucăţi mai mici care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”, a mai spus oficialul american.
Ned Price a descris acţiunea Rusiei ca „periculoasă şi iresponsabilă” şi a spus că demonstrează că „afirmaţiile împotriva înarmării în spaţiu sunt nesincere şi ipocrite”.
Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a minimalizat incidentul.
„Orbita obiectului care a forţat astăzi echipajul să se mute în navă, potrivit procedurilor standard, nu are legătură cu orbita ISS. Staţia se află în zona verde”, a scris agenţia pe Twitter.
Materialul aflat în derivă a trecut pe lângă fără a provoca vreun incident. Aparent, a provenit de la un satelit rus distrus, Kosmos-1408, un satelit spion lansat în 1982, cu greutate de peste o tonă, care a încetat să funcţioneze în urmă cu mai mulţi ani.
Reacția NASA după testul Rusiei
Directorul NASA, Bill Nelson, a spus că este revoltat de incident.
„Cu o îndelungată şi bogată istorie în ceea ce priveşte zborurile spaţiale ale oamenilor, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu doar astronauţii americani şi ai partenerilor internaţionali de pe ISS, ci şi cosmonauţii ruşi” şi pe „taikonauţii” chinezi de la bordul staţiei spaţiale chineze, a spus el într-un comunicat de presă.