Conform expunerii de motive ataşate proiectului, numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. "Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, se spune în proiectul de lege depusă la Senat.

Citeste si: Accident mortal în comuna prahoveană Bucov. Un tată și fiul său au fost spulberați de o mașină în timp ce traversau un drum intens circulat

Val de accidente produse de șoferii cu volan pe dreapta

Documentul mai arată că în ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule, potrivit Adevarul.ro.

Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, la noi în ţară au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000 maşini în anul 2019, care, din cauza Brexit, este şi ultimul an în care s-au putut efectua astfel de importuri de către persoanele fizice.

Citeste si: Primăria Sibiu a achiziționat 40 de autobuze ecologice. Acestea vor intra în funcțiune în martie 2022

Amenzi pentru șoferii de mașini cu volan pe dreapta

Proiectul de lege conţine şi sancţiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare. Concret, cei care vor conduce o maşină cu volanul pe dreapta riscă şase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei.

În plus, poliţistul rutier va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, documente care vor fi restituite de către poliţia rutieră la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si