Rețete vechi de post pe care să le încerci până la Crăciun
Vă prezentăm mai multe rețete vechi de post, pe care să le preparați în postul Crăciunului. Se prepară rapid şi sunt savuroase!
Iată mai multe rețete de post simple și rapide, cu care nu vei da greș!
3-4 cartofi,
două cepe,
2 morcovi,
o rădăcină de pătrunjel,
o țelină medie,
o varză mică,
o jumătate de litru de borș,
două linguri de bulion,
cimbru, semințe de mărar,
o legătură de leuștean și una de pătrunjel,
sare, piper.
Mai intai incepeti prin a curăță și spală zarzavaturile. Ceapa trebuie taiata mărunt și se pune la călit cu ulei, într-o oală încăpătoare. Se adaugă morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel tăiate bucățele și varza tăiată fideluță și se lasă la înăbușit sub capac.
Mai apoi, se adaugă bulionul, se pun semințele de mărar și o linguriță de cimbru uscat. Legumele se sting cu apă clocotită, se adaugă cartofii tăiați bucățele și se lasă să clocotească la foc mic. Când totul e fiert, se adaugă borșul dat în prealabil în clocot, se potrivește de sare și piper și se pune verdeața.
La final, se stinge focul și se acoperă oala.
Se servește cald, cu ardei iute și mămăligă.Mai intai coaceti usturoiul in cuptor și lasati fasolea la inmuiat cu o seara inainte. Puneti-o la fiert cu sare, 2 morcovi, 2 cepe, 1 telina si 2 buc de pastarnac (intregi).
Cand bobul s-a fiert, scurgeti apa intr-un castron;Spalati, curatati si taiati morcovii cubulete; Taiati ceapa si ardeii cubulete.
Zdrobiti usturoiul in moja. Tot in mojar zdrobiti boabele de coriandru si semintele de chimen. Incingeti uleiul si caliti morcovii;
Adaugati apoi ceapa, coriandru, chimen si boia, caliti-o bine si cand devine translucida turnati doua polonice din zeama in care a fiert fasolea. Adaugati ardeiul gras si usturoiul.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cand toate legumele au fiert, adaugati fasolea si bulionul. Completati cu zeama din care a fiert fasolea daca vi se pare prea groasa.
Adaugati apoi zaharul si cimbru. Lasati-o sa fiarba la foc mic pana va scade.
Citeste si: Reţete de post 2021: Cele mai gustoase mâncăruri
Începeti prin a spala foarte bine orezul. Varza murata se desface în foi, se spală şi se lasă la scurs. Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc, 1 – 2 minute, ceapa tocată mărunt şi orezul. Morcovii se taie cubuleţe şi se pun în compoziţia de orez. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute.
Adaugati gogoşarii tăiaţi cubuleţe şi miezul de varză tocat mărunt. Se amestecă uşor şi se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă. Sarmalele pot fi facute si cu varza cruda, insa nu au aceeasi savoare ca cele cu varza acra
După care, se umplu foile de varză cu câte o lingură din compoziţia de orez, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, puţin ulei, sucul de roşii şi apă, până la nivelul sarmalelor. Se fierb la foc mic, 70 – 75 minute.
mărar
sare
1 lingura ulei
150 g unt
5 cartofi mari
Citeste si: Sarmale de post mănăstireşti: Reţeta specială pentru Postul Crăciunului
Spalati cartofii foarte bine si ii puneti la fiert în coaja. Dupa ce au fiert, se curaţă si se taie în cuburi mari.
Astfel, într-o tigaie încapatoare se topeste untul, se adauga uleiul si se pun cartofii. Se lasa sa se rumeneasca pe toate parţile, aproximativ 15 minute. Se presara sare si marar fin tocat.
Ingrediente pentru chec cu nuci:
500 g făină;
300 g zahăr;
2 linguri praf de copt;
1 linguriță bicarbonat; 1 fiolă esență de rom;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
10 linguri ulei floarea soarelui; 1 1/2 cană apă;
1 cană nuci mărunțite;
zahăr pudra pentru ornat.
Citeste si: Tort de post rețetă: Cel mai delicios desert pentru zilele de naștere!
Se pun într-un bol zahărul, uleiul, apa, praful de sare şi esenţa de rom. Se mixează bine toate ingredientele şi apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul. La acest chec cu nuci de post poți folosi diferite tipuri de nuci, nu doar cele clasice, românești. Se amestecă bine făina să nu rămână cocoloaşe, apoi se adaugă nucile mărunţite. Se unge forma de chec cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia. Checul dă la cuptor, iar când este gata se scoate, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr.
500 g faină;
250 ml apă (călduţă, neapărat!);
25 g drojdie proaspătă;
50 ml ulei;
2-3 linguri zahăr;
2 fiole esență de vanilie;
1 praf de sare.
Mai intai, se dizolvă drojdia în puțină apă călduță. Dacă ai drojdie uscată, se folosesc doar 10 grame.
Poti combina într-un vas mai mare, făina și sarea. Adaugă drojdia desfăcută în apă călduță, esența, uleiul. Toarnă, treptat și amestecă continuu, restul de apă călduță, până obții un aluat omogen și lipicios, dar care nu se lipește de mâini.
După care, acoperă cu un prosop și lasă gogoșile la dospit până își dublează volumul.Unge masa de lucru cu puțin ulei. Pune aluatul de gogoși de post, mai frământă de 2-3 ori și întinde-l cu sucitorul. Formează, cu paharul, gogoșile. Lasă să mai crească 2-3 minute.
Încinge ulei într-un vas mai inalt și pune la prăjit gogoșile. Când sunt gata, scoate-le pe un șervet de hârtie, care să absoarbă excesul de ulei, pudrează-le cu zahăr vanilat și gogoșile sunt numai bune de servit!
Citeste si: Reţetă de macrou la cuptor: Este perfectă pentru zilele cu dezlegare la peşte