Comisia Europeană a făcut joi o serie de recomandări care schimbă regulile după care vom putea circula în Europa după 10 ianuarie. Concret, Comisia recomandă ţărilor din Uniunea Europeană solicitarea dozei a treia, numită „booster”, pentru o vacanţă fără restricţii.

Citeste si: Jumătate dintre pacienţii COVID trimişi de România în străinătate au murit

De asemenea, Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă statelor să accelereze vaccinarea cu doza booster, în contextul unui val 5 pandemic în cea mai mare parte a Europei.

Anunțul Comisiei Europene: termen de expirare de 9 luni la certificatul verde

Comisia Europeană a propus joi ca, începând din 10 ianuarie 2022, valabilitatea certificatului verde să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă şi a deschis de asemenea posibilitatea prelungirii acestei valabilităţi după administrarea dozei booster.

Citeste si: Vaccinul Pfizer a fost autorizat pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

„Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea "bazată pe persoană" pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare”, a transmis Comisia Europeană.

Regulile jocului se schimbă la 10 ianuarie 2022

Decizia CE s-a luat după ce ECDC a comunicat că doza booster se face la 6 luni de la vaccinarea completă la care s-a adăugat o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura că toate campaniile naţionale de vaccinare pot asigura dozele necesare.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a prezentat la o conferinţă de presă detaliile acestei recomandări, menţionând că Bruxelles-ul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare „ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă” în interiorul UE.

Citeste si: Angela Merkel îndeamnă la restricții suplimentare împotriva Coronavirus: „Fiecare zi contează!”

Deocamdată, nu există studii care să abordeze în mod expres eficacitatea dozei booster asupra transmiterii COVID-19 şi, prin urmare, nu este posibil să se determine o perioadă a valabilităţii certificatului verde în acest caz.

CE va monitoriza îndeaproape dovezile ştiinţifice nou apărute cu privire la această problemă, şi pe baza acestora, dacă este necesar, va propune o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma inoculării dozei booster, a transmis instituţia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si