Ce spun specialiștii despre „valul 5” al pandemiei de COVID-19. Când vine și cum ar trebui sa ne pregătim pentru acesta
În unele țări din Europa deja se instalează valul 5 al pandemiei. Iată ce spun specialiștii despre un nou posibil val al pandemiei de COVID-19 în România?
Author: Alina Raducu miercuri 15 decembrie 2021 , 15:03
Ce spun specialiștii despre „valul 5” al pandemiei de COVID-19. Experții în sănătate susțin că rata mică de vaccinare ne face extrem de vulnerabili la un nou eventual val de infecţii Covid-19, în contextul în care încă nu am scăpat nici de valul 4. Specialiştii mai precizează că, pentru români, prăpădul abia începe. Astfel că, fe alegi între a răci vaccinat, fie alegi să mori nevaccinat, afirmă prof.dr.
Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase.
Specialistii vorbesc din ce in ce mai mult despre „valul 5” al pandemiei de COVID-19
Specialiştii o serie de scenarii în privința evoluţiei pandemiei de Covid-19 în România. Aceștia au început deja să facă recomandări pentru „valul 5” al pandemiei de COVID-19.
„Unul dintre scenariile posibile după care poate evolua rata de infectare în România în continuare este o creştere lentă cu oscilaţii mari după minimul valului 4, care va fi probabil în timpul vacanţei din decembrie când testarea va coborî la minimele anului.
Un alt scenariu mult mai sinistru este că valul 4 este de fapt întârziat cu 2 luni în România (septembrie) faţă de valul 4 din Franţa sau Italia şi va fi urmat peste 2 luni, în ianuarie, de o recidivă mai agresivă chiar decât valul 4. Este un scenariu enunţat şi de col. dr. Gheorghiţă. În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne între cele două, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3”, a
declarat Medicul Octavian Jurma.
Specialiștii se mai așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați cu coronavirus, cum ar ffi: SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Totodată, aceștia avertizează că SARS Cov-2 rămâne în continuare un virus mutații ce apar în urma infectării celor nevaccinați.
De asemenea, niciunul dintre experți nu exclude varianta unui „scenariu apocaliptic” în care virusul are mutații până la punctul în care evită imunitatea.
Însă aceștia speră că multe țări vor trece cu bine peste pandemie în următorul an.
„Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus...când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, a precizat Maria Van Kerkhove, epidemiolog în combaterea virusului Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Medicul Octavian Jurma mai spune că în România numărul persoanelor infectate cu virusul cu Coronavirus va creşte uşor în decembrie, iar valul 5 al pandemiei va începe probabil în februarie.
Acum, situaţia este mai gravă decât se crede deoarece nu se fac teste, mai afirmă specialistul.
Conform lui specialistului Emilian Popovici, doar de noi depinde cum respectăm măsurile recomandate şi depinde de autorităţi ce măsuri vor mai propune ca să se menţină o pantă descendentă. „Din 18 octombrie a început o scădere a numărului bazal de reproducere dacă este peste 1 arată că epidemia e în creştere, sub 1, că epidemia e în scădere şi acum el este sub 1, suntem pe la 0,86.
Dar asta nu înseamnă că problema este rezolvată. Pentru că rămânem în acel balans între tendinţa virusului de a infecta şi dorinţa noastră de a stăpâni această tendinţă. Redeschiderea şcolilor va avea un impact asupra infecţiei, dar depinde de noi cum respectăm măsurile recomandate şi depinde de autorităţi ce măsuri vor mai propune ca să menţinem această pantă descendentă. Iar din partea politicienilor trebuie hotărâre în implementarea Certificatului verde”,
a declarat specialistul Popovici.
Specialistul Octavian Jurma consideră că orice prognoză în România este mult îngreunată de „raportarea incompletă a datelor rezultate din secvenţiere şi de inhibarea testării”. Astfel, Jurma susține că în prezent situaţia epidemiologică este mult mai gravă decât o arată statisticile.
„Relaxarea mioritică e mai eficientă decât carantină şi vaccinarea vestice. Cum e posibil aşa ceva? Secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absenţa ei. România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…. Situaţia din România acum, chiar dacă suntem incontestabil într-o fază rapid descendentă a valului 4, este mai gravă decât în multe din ţările care iau la incidenţe de la 1 sau 3 la mie măsuri de neconceput pentru autorităţile de la noi la 20 la mie”, a mai declarat Octavian Jurma.
Cum ne pregatesc autoritățile pentru următorul val al pandemiei de coronavirus
Pe de o parte, autoritățile din România vorbesc despre un nou val al pandemiei, iar pe de cealaltă parte, relaxează măsurile de restricție.
În prezent, în România, 39,43%, din populația eligibilă este vaccinată cu cel puțin o doză și 37,23% din aceeași populație vaccinată complet. Aceste procente sunt foarte mici în comparație cu celelalte țări europene, unde numărul infectărilor a prins din nou avânt.
Medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat care este strategia pentru evitarea unui noi val al pandemiei, iar acesta a spus că, românii vor avea în continuare acces universal la vaccinare.
„Concret, vom continua cu toate mijloacele avute la îndemână să promovăm beneficiile și importanța vaccinării! Să asigurăm capacitatea de vaccinare necesară și acces universal cât mai simplu!”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Pe de altă parte, epidemiologul Emilian Popovici este de părere că măsurile de protecție nu trebuie relaxate, iar vaccinarea împotriva virusului trebuie să continue pentru a preveni formele grave și implicit decesele, cel puțin până la finalizarea unei medicații pentru formele grave de Covid.
„Trebuie făcute anchete epidemiologice care să urmărescă trasabilitatea care ne ajută să depistăm contacții timpuriu – în primele zile de infecție și să-i putem dirija spre tratamente care sunt eficiente numai în primele zile și în acest fel să nu se ajungă la forme grave de boală”, a mai adăugat epidemiologul Emilian Popovici.