Polițiștii amenință că nu mai aplică restricțiile anti-COVID de la 1 ianuarie 2022
Nemulțumirile salariale ale polițiștilor, cărora Guvernul nu intenționează să le majoreze veniturile în 2022, fac ca sindicatele din MAI să amenințe cu intrarea într-o nouă fază, mai dură, a protestelor anti-Guvern.
Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol va analiza, după protestele care au loc în această săptămână, posibilitatea ca poliţiştii să refuze, începând din 1 ianuarie, să efectueze activităţi specifice pandemiei, a declarat, joi, preşedintele organizaţiei sindicale, Cosmin Andreica, potrivit Agerpres.
Sindicatul Europol continuă protestele în fața sediului MAI, acuzând joi Executivul că promisiunea cu acordare a unei tranșe din Legea salarizării nu se regăsește în proiectul de OUG. "O nouă țeapă marca Guvernul României", spun sindicaliștii din Poliție pe pagina de Facebook .
"Am început cu data de 1 decembrie forma de protest de a sancţiona faptele de natură contravenţională cu preponderenţă cu avertisment şi nu cu amendă. Săptămâna aceasta am avut protestele fizice şi ulterior, după discuţiile pe care le vom avea cu colegii, vom analiza dacă începând cu 1 ianuarie 2022 vom recurge la a treia etapă a protestelor, respectiv de a refuza să mai efectuăm ore suplimentare şi de a refuza să mai îndeplinim sarcini şi atribuţii pe care noi ca poliţişti, nu le avem nici în lege, nici în fişa postului", a declarat Cosmin Andreica.
Este vorba despre activităţile specifice pandemiei, "verificarea carantinaţilor şi izolaţilor la domiciliu, acţiunile de domeniul Covid".
Potrivit sindicalistului, posibilitatea refuzului orelor suplimentare va genera un dezechilibru, pentru că şi în momentul de faţă, din cauza deficitului de personal din MAI, un poliţist acoperă 2 sau 3 poliţişti la locul de muncă.
Liderul sindicatului Europol a precizat că poliţiştii solicită doar respectarea prevederilor legale privind salarizarea.
"Poliţiştilor li s-au plafonat sporurile începând cu 2018, şi ulterior în 2020 a venit acea ordonanţă a premierului Cîţu prin care s-a suspendat aplicarea legii salarizării, deci practic noi în acest moment suntem la jumătate din nivelul stabilit de lege pentru anul 2022. Colegii mei nu au înţeles de ce în cazul nostru nu se aplică nici măcar ce s-a stabilit în 2017 (prin legea salarizării, n.r.), nu vorbim de măriri salariale sau alte drepturi în plus. Deci nu cerem nimic în plus decât ceea ce era stabilit prin lege încă din 2017, lege care a fost votată de toate partidele politice de la acel moment, adică inclusiv de cele aflate la guvernare în această perioadă", a mai spus Andreica.