Câte zile va fi asigurată testarea Covid-19 pentru elevi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că stocul de teste de salivă pentru elevi este asigurat pentru primele două săptămâni din acest nou an.

Totodată, ministrul a declarat că nu se ia în calcul varianta închiderii școlilor, chiar dacă numărul infectărilor va crește. Inclusiv ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că școlile vor avea program normal iar elevii vor fi prezenți în unitățile de învățământ: „ne străduim să menținem școlile deschise”

, a declarat ministrul Sănătății.

Deși noul sezon școlar începe în mai puțin de 24 de ore, testele coronavirus pentru elevi vor fi asigurate de la o săptămână la alta, potrivit declarațiilor făcute de Ministerul Educației. 

După ce secretarul de stat Sorin Ion a anunțat că testele care există sunt valabile doar pentru o zi, ministrul Educației declară că există un stoc suficient de teste pe bază de salivă care pot asigura testarea tuturor elevilor de gimnaziu și liceu. De mâine, 3 ianuarie, școlile din România vor avea disponibile teste pentru următoarele două săptămâni. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Când se întorc elevii la şcoală în ianuarie 2022, după vacanţa de iarnă? Structura anului şcolar

Elevii se întorc la școală de luni, 3 ianuarie

„Am reușit, prin stocurile disponibile la nivelul inspectoratelor școlare județene, să ne asigurăm că la începerea școlii pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, vor exista suficiente teste pentru toții elevii de gimnaziu și liceu care vor începe școala în data de 3 ianuarie.

IGSU ne-a asigurat că, pe parcursul săptămâni 3 – 9 ianuarie, se vor primi teste pentru cea de-a doua testare din prima săptămână de școală. Elevii din învățământul primar și copiii din grădiniță încep abia pe 10 ianuarie”, a fost declarația dată de Sorin Cîmpeanu, la sfârșitul anului trecut, pentru un post de televiziune. 

Citeste si: Se înmulțesc cazurile de COVID-19 în Franța. Au fost înregistrate 63.405 de infecţii cu noul coronavirus

Părinții, îndemnați să își testeze copiii

Ministerul Educației îi îndeamnă pe părinți să își testeze copiii și să nu le permită acestora să vină la școală dacă sunt bolnavi. 

„Cel puțin la fel importantă ca testarea, ca vaccinarea, este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, în special a părinților și îi rog pe această cale să utilizeze testele pe care le distribuim, să raporteze unității școlare orice test pozitiv, să meargă să-și confirme testul prin PCR”, a precizat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Elevii se pot testa singuri acasă sau pot fi testați de către părinți, de două ori pe săptămână, rezultatele testărilor nefiind verificate sau centralizate. Singura condiție este aceea de a anunța instituția de învățământ în cazul unui rezultat pozitiv. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Sorin Cîmpeanu a dat o veste foarte bună pentru elevi, chiar înainte ca vacanța să ia sfârșit. Anunțul pe care-l așteptau toți!

Testarea elevilor nu este obligatorie, după cum a transmis în nenumărate rânduri ministrul Sorin Cîmpeanu, care apelează totodată la responsabilitatea părinților „pentru a comunica în timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii”. În același timp, ministrul face un apel și în ceea ce privește vaccinarea copiilor, menționând din nou că vaccinarea nu este obligatorie și se face doar cu acordul părinților, precum și în cazul testelor rapide Covid-19. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si