Descoperire de senzație a cercetătorilor români din în județul Vrancea. Fosilă de 33 de milioane de ani vechime
O echipă de cercetători români de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a descoperit cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa.
Descoperirea a fost făcută în județul Vrancea, pe valea Pârâului Coza de către drd. Marian Bordeianu (UBB). La acest studiu au mai lucrat cercetătorii dr. Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), respectiv prof. dr. Vlad Codrea (UBB).
„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă.
Cei trei specialiști au mai prezentat, în anul 2018, o faună de pești fosili din aceeași regiune, printre care un rechin și șase pești osoși.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Această descoperire nu doar că îmbogăţeşte zestrea paleontologică naţională şi internaţională, dar constituie şi un exemplu elocvent care arată că cercetările geologice şi paleontologice din România pot ajunge la nivele înalte atunci când sunt bazate pe pasiune. Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică care se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii lor”, precizează Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.