„Asta punem noi. Asta punem, noi cultivăm...omorâm plantele, cenușa se pune pe frunze...otrăvim apa și aerul!”, a zis un român.

Citeste si: Incendiu la o mănăstire din Dâmbovița. Au ars acoperişurile unor chilii

Cu găleți de cenușă în brațe, cu măști de gaze pe față și cu pancarte pe care și-au scris nemulțumirile, locuitorii mai multor cartiere din Craiova au ieșit astăzi la protest.

De ani intregi, aerul a devenit irespirabil în oraş. Funinginea de la Temocentrala II se împrăștie pe distanțe de câțiva kilometri și ajunge să fie inhalată mai ales de cei care locuiesc la o aruncătură de băț de porțile Complexului Energetic.

Citeste si: Concluzia anchetei privind decesul unei persoane în incendiul de la ATI Neamț: ”Mortul e de vină”

„Nu MAI PUTEM SĂ ieşim deloc din casă, copiii nu putem să-i scoatem direct din casă!”, a zis un localnic.

Această femeie este nevoită să-și închidă copiii în casă sau să-i ducă departe de valul de cenușă, pentru că micuții s-ar fi îmbolnăvit în urma poluării cu cărbune.

Oamenii se luptă zilnic cu frumul

„Am medicație la unul dintre ei că are astm bronșic și vă dați seama că nu este normal”, a spus o altă femeie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Am ales să venim la acest protest cu mască, poate în felul ăsta se sesizează cineva. Aerul a devenit irespirabil și viața de netrăit în acest cartier”, spun protestatarii.

„Dacă bate vântul de acolo şi eşti aici, lângă centrala asta, îţi dă în ochi, ca nisipul, aşa e de mare!", a adăugat un localnic.

Acest bătrân locuieşte de aproape 70 de ani gard în gard cu termocentrala.

Citeste si: Incendiu la o policlinică din Argeș. Cinci persoane s-au autoevacuat

„Cum credeţi că arată plămânii dvs după 70 de ani de chin? Bine, nu chiar 70/ cred că arată ca la un miner, că ori noi, ori minerii, tot aia", a spus bătrânul.

Iar când este cod galben de vânt, oamenii se baricadează în case pentru că norul de cenușă se așterne peste tot. Zilele trecute, de exemplu, vântul a suflat cu peste 65 km/h și a împrăștiat sedimentele din zona cazanelor de ardere, punând în pericol sănătatea craiovenilor. Cenușa a ajuns în case, în curți, pe haine, pe mașini. Nu trece zi în care victimele dezastrului natural să nu-și spele mașinile sau să nu măture curțile.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

„Priviți ce înseamnă o mașină care a rămas peste noapte. Să dați și să vedeți ce înseamnă praful pe toate. Pe casă, pe ferestre, peste tot. este o lăcrimație, nu este o reclamație.”, a zis un localnic.

„Toți factorii de mediu sunt afectați. Apa, aerul, solul, apele subterane.”, a declarat Dan Mirea, reprezentant ONG de mediu.

Protestatarii au stat astăzi de vorbă cu reprezentanții termocentralei și au cerut soluții. Rezolvarea pe termen lung ar consta în construirea unei centrale pe gaz. Costurile s-ar ridica la circa 200 milioane de euro, fonduri care nu există. Așadar, craiovenii trebuie să înghită în sec și să se mulțumească cu așa-zisele „cârpeli” ale sistemelor de filtrare a cenuşei.

În urmă cu câteva zile, Garda de Mediu s-a autosesizat și a amendat Complexul Energetic cu amenda maximă de 100.000 de lei. Sancțiuni au fost aplicate și în ultimele luni, însă, nimeni nu a venit cu o soluţie.

Citeste si: EXCLUSIV! Semnal de alarmă, după incendiul de la Spitalul Județean Suceava! Managerul altei unități spitalicești arată neregulile: "Ne apropiem de al treilea an în care aparatura medicală este folosită non-stop"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si