Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat marți recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din estul Ucrainei, informează agenția France-Presse, citând agenția de presă de stat Anadolu.

Citeste si: Traian Băsescu: Putin vrea să ajungă cu trupele "până la gurile Dunării”

„Considerăm decizia Rusiei ca inacceptabilă”, a transmis Erdogan, care se află în prezent într-o vizită în Senegal.

„Invităm părțile implicate să acționeze cu bun simț și să respecte dreptul internațional”, a completat președintele Turciei.

Președintele Erdogan a încercat o mediere între Kiev și Moscova

Preşedintele Turciei s-a oferit anterior să medieze între aliatul său ucrainean şi Rusia, adăugându-şi vocea la eforturile europene intense de a evita un conflict armat.

Recep Erdogan, care are legături amicale atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a căutat să găzduiască liderii celor două țări pentru un summit tripartit în Turcia, pentru a calma tensiunile regionale.

Citeste si: Care e poziția Turciei în cazul unui conflict militar între Rusia și Ucraina. Președintele Erdogan, mesaj pentru Vladimir Putin

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

El a vizitat capitala Kiev la începutul acestei luni pentru discuții cu președintele ucrainean Zelensky, despre care a anunțat că a privit „favorabil” un summit găzduit de Turcia. Erdogan aștepta un răspuns și de la președintele rus Putin.

”Aşa cum am indicat anterior, Turcia este pregătită să-şi aducă o contribuţie la soluţionarea crizei între două ţări prietene, care sunt vecine la Marea Neagră”, a adăugat şeful statului turc în urmă cu mai bine de o săptămână.

Primele sancțiuni împotriva Rusiei lui Vladimir Putin

Uniunea Europeană decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei în urma recunoaşterii de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP.

Oficialul european a declarat presei la deschiderea la Paris a unui Forum al UE pentru cooperarea în regiunea Indo-Pacific că a convocat "un Consiliul de urgenţă al Afacerilor Externe, pe care Franţa îl va organiza aici, la Paris, după reuniune".

Citeste si: Motivul pentru care Turcia nu mai vrea să fie denumită internațional ,,Turkey''

"În această dimineaţă am lucrat deja la pregătirea textului, iar după-amiază Consiliul va decide ce sancţiuni vor fi luate(...) Trebuie acţionat repede, adică în această după-amiază, aici, la Paris", a precizat el, adăugând că sancţiunile vor fi adoptate "în unanimitate".

La acest moment nu este vorba de "o invazie de mare amploare, însă trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean", în Donbas, a subliniat Borrell.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Ministru britanic: invazia Ucrainei a început. Au fost văzute tancuri și blindate în apropiere de Donețk

UE a avertizat luni seară că va adopta sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova va recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, regiuni separatiste ucrainene proruse.

"Avem un pachet (de sancţiuni posibile- n.r.). Există diferite măsuri, iar gradul de punere a lor în aplicare depinde de nivelul de agresiune", a precizat Josep Borrell.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si