Rusia se află în ultimele stadii ale unui proces de modernizare a forțelor sale nucleare strategice și non-strategice, demarat în urmă cu mai multe decenii pentru a moderniza armele din perioada Uniunii Sovietice cu sisteme mai noi

Câte arme nucleare are Rusia?

În luna decembrie a anului trecut Ministrul Apărării Serghei Șoigu raporta că armele și echipamentul modern constituie acum 89,1% din arsenalul nuclear al Rusiei.

Citeste si: Rusia este acuzată că a folosit arme termobarice în Ucraina: Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare

În momentul de față, Rusia este țara care deține cel mai mare număr de focoase nucleare din lume. Dispune de 4.447 de astfel de arme, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și baze de bombardiere grele, cu alte aproximativ 977 de focoase strategice și 1.912 focoase non-strategice în rezervă, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists.

 

Arsenalul nuclear al Rusiei

Arsenalul nuclear al Rusiei

[Sursa foto: Bulletin of the Atomic Scientists]

Forțele Aeriene Ruse operează două tipuri de bombardiere grele capabile să lanseze rachete armate cu focoase nucleare: Tu-160 „Blackjack” și Tu-95MS „Bear-H”. Analiștii estimează că Rusia are în jur de 60-70 de astfel de bombardiere, dintre care doar 50 sunt considerate desfășurate prin prevederile acordului START.

Ambele tipuri de bombardiere pot transporta rachete de croazieră aer-sol Kh-55 (denumite „AS-15” de NATO) armate nuclear și versiunile modernizate pot transporta și noua rachetă de croazieră Kh-102 („AS-23B”).

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Un prezentator rus a făcut anunțul în urmă cu scurt timp: „Avem 500 de focoase nucleare, care ar asigura distrugerea SUA şi a tuturor ţărilor NATO”

Se presupune că există două versiuni ale Tu-95: Tu-95H6, care poate transporta intern până la 6 rachete, și Tu-95H16, care a fost proiectat pentru a transporta rachete atât intern, cât și pe piloni montați pe aripile sale. Tu-95H16 poate transporta în total 16 rachete.

În ceea ce privește Tu-160 „Blackjack”, fiecare avion poate transporta o cantitate totală de bombe ce poate ajunge până la 40.000 de kilograme, inclusiv 12 rachete de croazieră nucleare AS-15B.

În total, bombardierele strategice ale Rusiei au potențialul de a transporta peste 800 de arme nucleare, dar estimările plasează numărul lor real la aproximativ 580.

Ce alte armate au dezvoltat rachete nucleare pe care le pot folosi în caz de război

Statele Unite au reprezentat prima națiune care a dezvoltat o bombă nucleară. Numărul de focoase nucleare deținute de Statele Unite a crescut considerabil în perioada războiului rece cu Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, în același timp, Uniunea Sovietică își creștea și arsenalul nuclear. Acum, Rusia are mai multe arme nucleare decât orice altă țară din lume, cu 6.850.

Cât de mare este puterea nucleară a Rusiei? Câte arme nucleare are armata lui Vladimir Putin

Cât de mare este puterea nucleară a Rusiei? Câte arme nucleare are armata lui Vladimir Putin

[Sursa foto: PixaBay]

Armele nucleare au apărut în 1945. În

istoria beligeranței, armele nucleare au fost folosite doar de două ori, amândouă în jurul încheierii celui de-Al Doilea Război Mondial. Țările cunoscute că au detonat asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan. Aceste țări sunt declarate puteri nucleare.

Israelul are sisteme de aeropurtate moderne, Coreea de Nord a declarat că are capabilități nucleare. Aceasta a realizat primul său test nuclear pe 9 octombrie 2006.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Iranul este acuzat în prezent de un număr de guverne cum că ar vrea să dezvolte capabilități nucleare, deși guvernul iranian spune că activitățile sale nucleare, cum ar fi îmbogățirea uraniului, sunt pentru scopuri pașnice.

O statistică prezentată de Federația Oamenilor de Știință Americani arată că Rusia deține 6.200 de arme nucleare. În timp ce SUA are 5.600, Franța are 290, iar Marea Britanie 225.

Astfel de arme au un potențial uriaș de distrugere, ele putând omorî sute de mii de oameni deodată.

Citeste si: Volodimir Zelenski condamnă atacurile de la Harkov: sunt "terorism de stat", reprezentând "o distrugere conştientă a oamenilor"

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si