VIDEO- Ucrainenii se pot angaja ușor la noi

În cea mai recentă măsură, Ministerul Muncii a simplificat procedura de angajare pentru refugiați, iar aceștia au nevoie de mult mai puține acte ca să obțină un loc de muncă în țara noastră.

Deja o tânără mamă ucraineană a fost primită cu brațele deschise la un salon din Capitală

Marina Vecheslavovna:  „În Ucraina aveam o afacere, o casă. Acum sunt singură. Singură aici, într-o țară mare.”

Când a început războiul, Marina a avut doar 15 minute la dispoziție să-și pună câteva lucruri într-un geamantan și să fugă din calea bombelor, împreună cu fiul ei.

Marina Vecheslavovna:   „Rudele mele, copiii lor și prietenii mei trebuie să se ascundă toat ziua și toată noaptea de bombe.”

În Odessa, Marina avea propria afacere, era managerul unui salon de înfrumusețare. Acum, nu știe nici când și nici ce va mai găsi acasă. În urma ei, au rămas multă durere și nedreptate.

Marina Vecheslavovna:   „Nu știu ce s-a întămplat cu salonul meu. Dar locuința mea, apartamentul meu a fost bombardat. Nu pot să mă duc acasă! Din acest motiv trebuie să rămân în țara voastră.”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Rusia ar fi planificat invazia asupra Ucrainei de mai bine de un an. Declarația unui parlamentar rus

Marina a început o nouă viață în România

Marina, care are 31 de ani, a plecat din Odessa doar cu speranța că va fi bine și cu... meseria ei și... a privit doar înainte, ca să își salveze fiul. În țara noastră, a fost primită cu brațele deschise de către români, care i-au oferit un acoperiș deasupra capului, mâncare și acum un loc de muncă. Marina va lucra la un Salon de înfrumusețare din Capitală.

Iuliana Pădurescu: „Așteptăm acum actul de identitate de la MAI și contabila noastră va vedea ce va fi pe viitor cu contractul. Va fi manichiuristă. Manichiură, pedichiură, simplă, cu gel.”

Ucrainenii veniți în România se pot angaja ușor în țara noastră

Când a început războiul, Marina a avut doar 15 minute la dispoziție să-și pună câteva lucruri într-un geamantan și să fugă din calea bombelor, împreună cu fiul ei

[Sursa foto: Facebook.com]

Citeste si: Momentul în care o mamă află de pe internet că fiul ei este la război în Ucraina: „Rugaţi-vă să se întoarcă viu acasă”

Cum funcționează contractele de muncă pentru ucraineni

Pentru început, Marina va avea un contract de 90 de zile care va fi prelungit în funcție de situația de peste graniță. La fel ca ea se pot angaja și alți refugiați. Mai ales că Ministerul Muncii a anunțat că aceștia vor fi tratați ca și cetățenii Uniunii Europene, deși țara lor nu se află în spațiul comunitar! Concret, își pot găsi un loc de muncă doar pe baza actului de identitate, timp de 9 luni.

Raluca Dumitra, managerul de marketing al unei platofrme de recrutare: „Poate fi o soluție destul de bună pentru angajatori să își rezolve deficitul de talente pe care îl au în acest moment pe majoritatea domenilor. Sunt foarte multe variante de angajare pentru ei, cetățeni ucraineni care vorbesc limba engleză pot să se angajeze în orice domenii.”

Citeste si: Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut: "Mă privea de sus, dar asta e chestia lui, așa privește el oamenii!"- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Haos și lacrimi la granița cu Ungaria

Cei care nu stăpânesc foarte bine limba engleză se pot angaja în Call Center-ul înființat de autorități pentru vorbitorii de limbă ucraineană, în restaurante, hoteluri, construcții sau saloane de înfrumusețare.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si