Supranumită popular măcriș de grădină sau dragomir, în termeni științifici, ștevia poartă denumirea de rumex patientia și este o erbacee perenă. Este folosită în prepararea ciorbelor, în salate, dar și ca plantă aromatică, fiind bogată în numeroase vitamine, fibre și minerale.
Ștevia este o plantă care popular, mai poartă și numele de brustan, limba-boului, măcrișul-cucului sau urzica rață.
Crește primăvara în zonele de deal și munte, în grădinile necultivate sau în locurile unde există pășuni. Rădăcina de ștevie este una groasă, cu multe terminații și poate fi folosită la vopsitul ouălor de Paște. Tulpina sa poate ajunge până la doi metri, este ramificată și are frunze mari, de culoare verde într-un cerc, cu diverse nuanțe de roșu.
De cele mai multe ori, este recomandat ca ștevia să fie servită în stare crudă pentru că astfel își păstrează toate beneficiile și proprietățiile pe care le are și le transmite organismului. În România este găsită în aproape toate zonele, motiv pentru care în piețe și magazine are un preț foarte mic.
Ce vitamine conține ștevia?
Chiar dacă este o mâncare care nu deține o cantitate mare de calorii, ștevia este o plantă care conține o cantitate mare de vitamine precum C, A, E, K, dar și calciu, zinc, fier, potasiu, fosfor și proteine.
Frunzele de ștevie sunt și ele surse importante ce conțin acid oxalix, element ce oferă un gust asemănător cu cel de lămâie și aciditate. În cazul în care ștevia va fi gătită, conținutul de acid oxalic va scădea. Este o plantă, care, dacă este consumată și gătită corect, aduce multe beneficii organismului, ajută la energia organismului și îl protejează, acționând ca o barieră împotriva bacteriilor.
Ștevia poate fi consumată imediat după sezonul rece. Alături de alte verdețuri specifice primăverii, ajută la întărirea organismului și îi oferă acestuia mai multă energie și vitamine.
Beneficiile și proprietățile știeviei
Efect antioxidant puternic- ștevia deține un conținut ridicat de antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidantiv și previne bolile și îmbătrânirea prematură.
Este un laxativ natural- dacă este consumată în cantități moderate, ștevia are efecte purgative, în special în cazul persoanelor care nu au o dietă ce se bazează pe legume. Fiind o sursă bogată de magneziu și potasiu, echilibrează organismul din punct de vedere electrolitic. O cantitate de 100 de grame de ștevie consumată, asigură aproximativ 20% din doza de magneziu recomandată.
Ajută la întărirea sistemului imunitar și reduce inflamația- datorită conținutului ridicat de vitamina C, ștevia este un antiinflamator și un antioxidant natural.
Dacă sunt gătite, frunzele de ștevie își pierd din proprietăți, mai ales din cantitatea de vitamina C, astfel că este recomandat ca ștevia să fie consumată în stare crudă, în salate.
Contribuie la îmbunătățirea vederii- vitamina A care se regăsește în frunzele de ștevie contribuie semnificativ la îmbunătățirea vederii.
Înfrumusețează pielea- din cele mai vechi timpuri, ștevia este zdrobită și pusă ca și compresă pentru tratarea afecțiunilor de la nivelul pielii, datorită nivelului ridicat de vitamina A și C.