Filmare camera ascunsă: „- Găsesc la dumneavoastră spray nazal pentru bronzare?

- Vedeți că nu este ok deloc. Astea nu sunt aprobate. Nu se distribuie în farmacii.”

În țara noastră, trebuie să ai norocul să întrebi într-o farmacie de aceste produse de bronzare rapidă, care sunt fabricate pe bază de Melanotan-2, un hormon artificial. Doar din sfaturile avizate si total dezinteresate ale specialiștilor afli că asemenea produse sunt periculoase pentru organism.

Filmare camera ascunsă: „Stimulează procesul de melanină într-un mod agresiv, să știți.”

Citeste si: O companie medicală nu mai oferă servicii gratuite refugiaților ucraineni, pentru că majoritatea le cereau din mașini de lux

Avertismentul medicilor dermatologi

Medicii dermatologi trag și ei un semnal de alarmă- substanța poate provoca un cancer agresiv de piele.

dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog: „Este o substanță hormonală care se poate administra injectabil sau sub formă de spray nazal și care stimulează pigmentarea. Orice stimulare a pigmentului poate să ducă la melanom. Este tumora de piele cea mai gravă, cea mortală. Depinde cum este înregistrat produsul, dar se pare că el intră de pe piața neagră și nu intră oficial în Farmacopeea română.”

Deși produsul nu se găsește fizic în farmacii, el este promovat intens online, pe diverse site-uri, de unde poate fi comandat ușurință de oricine.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: „Atenție, însă! Niciunul dintre siteuri nu are adresă fizică, iar la numerele de telefon afișate, la care am sunat și noi, nu răspunde nimeni.”

Iar... clienți se găsesc!  

„La spray m-am gândit, chiar mi l-a reocmandat o prietenă. Ea mi l-a recomandat ca fiind foarte bun, la ea chiar am văzut rezultate.”

Dacă utilizarea acestei substanțe nu este sigură și chiar poate cauza cancer de piele, de ce mai există încă la vânzare?

Sorin Mierlea, Infocons: „Ele sunt undeva într-un vid legislativ. De cele mai multe ori autoritățile nu le controlează cum ar trebui. Nu sunt nici suplimenți alimentari, dar nici în zona monitorizată a produselor de tip farmaceutice. Rămânând în aer, ele au ca și substanță activă substanțe care sunt medicale si care ne pot face mai mult rău decât bine.”

Citeste si: Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele

Bronz artificial, la pachet cu cancer de piele

În timp ce autoritățile de la noi NU iau măsuri, în Marea Britanie substanța a fost deja interzisă. Mai multe tinere și-au pus sănătatea în pericol după ce au încercat produsul intens promovat pe rețelele sociale de mai mulți influenceri de peste hotare.

După ce a folosit sprayul nazal timp de opt luni o tânără de numai 27 de ani a fost diagnosticată cu cancer de piele și a fost operată. Alte cazuri au venit la pachet cu arsuri ale gâtului, infecție a sinusurilor sau alte complicații. Grav este că mulți dintre noi pot fi influențați de recomandările altora.

„Aș apela la serviciile unui profesionist, ori aș merge pe recomandarea unei prietene.”

„Aș folosi dacă a folosit cineva înainte mea ți îmi zice că e bun.”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: 6 diete de slăbit eficiente care te vor ajuta să slăbești rapid și sănătos

Și Statele Unite au a interzis folosirea acestei substanțe. Instagram și TikTok spun că vânzarea produsului pe platformele lor este interzisă, iar conținutul promoțional va fi eliminat.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si