UPDATE: Jens Stoltenberg a subliniat că ţările membre NATO consideră că China nu trebuie să asigure sprijin economic sau militar Rusiei în ceea ce priveşte invazia din Ucraina.  

„În schimb, Beijingul ar trebuie să-şi exercite influenţa semnificativă asupra Rusiei şi să promoveze o soluţie imediată de pace. Aliaţii au căzut de acord că Belarusul trebuie să înceteze să se comporte ca un complice la invazia lui Putin.

(...) Mesajul nostru pentru China este că ar trebui să se alăture restului lumii şi să condamne în termeni clari războiul brutal împotriva Ucrainei şi să nu sprijine Rusia prin instrumente economice şi, desigur, nici militare”, a adăugat Stoltenberg. 

Citeste si: Zelenski: Dați-ne doar 1% din avioanele și tancurile voastre

Stoltenberg a subliniat că folosirea unor agenţi chimici sau biologici în lupta din Ucraina ar afecta şi cetăţeni a unor state membre NATO. 

„Ştim de asemenea că Rusia a folosit agenţi chimici împotriva propriei opoziţii şi i-a folosit anterior pe teritoriul NATO”, mai spune Stoltenberg.

Summit-ul NATO este convocat în contextul agresiunii militare "ilegale" a Rusiei împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

Citeste si: VIDEO Volodimir Zelenski cere întregii lumi să protesteze azi, la o lună de când Rusia a atacat Ucraina

Președintele SUA a ajuns miercuri seara la Bruxelles, pentru a participa la al doilea summit extraordinar NATO din acest an, după cel din 25 februarie, ambele legate de invazia Rusiei în Ucraina. Reuniunea de azi are o singură sesiune de discuţii, în urma căreia se intenţionează adoptarea unui declaraţii comune. 

Citeste si: GALERIE FOTO. Klaus Iohannis, întâlnire față în față cu Joe Biden la Bruxelles

UPDATE 15.00 Secretarul general al NATO prezintă concluziile summit-ului NATO

UPDATE 14.30. Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru liderii NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO să furnizeze ţării sale "un ajutor militar fără restricţii", pentru ca ea să poată face faţă armatei ruse, pe care Kievul o înfruntă pentru moment "în condiţii inegale", relatează presa internațională.

Citeste si: Zelenski acuză Rusia că atacă cu bombe cu fosfor

"Pentru a ne salva oamenii şi oraşele, Ucraina are nevoie de o asistenţă militară fără restricţii. La fel cum Rusia foloseşte, fără restricţii, întregul său arsenal împotriva noastră", a declarat Zelenski într-un mesaj video adresat şefilor de stat şi de guvern din NATO.

UPDATE 12.00. A început summit-ul NATO

Liderii NATO au început joi summit-ul extraordinar pentru a analiza modalităţile în care pot oferi mai mult sprijin Ucrainei pentru ca această ţară să se poată apăra de invazia Rusiei.

Liderii de stat și de guverne prezenți la summit-ul NATO au participat la o fotografie de grup:

Poza de grup a liderilor de stat de la summit-ul NATO

[Sursa foto: Twitter]

Şefii de stat şi de guvern din cele 30 de ţări aliate îşi arată unitatea în faţa agresiunii ordonate de preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni la care va participa prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Suntem uniţi în condamnarea agresiunii neprovocate a Kremlinului şi hotărâţi să continuăm să impunem costuri Rusiei pentru a pune capăt acestui război brutal" care împlineşte joi o lună de la declanşare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începerea summitului extraordinar.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Klaus Iohannis, întâlnire față în față cu președintele SUA, Joe Biden

[Sursa foto: Presidency.ro]

Președintele Iohannis, însoțit de premierul Nicolae Ciucă, la lucrările summit-ului NATO

[Sursa foto: Presidency.ro]

UPDATE 10.30. Klaus Iohannis: Flacul estic al NATO trebuie întărit în continuare

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații de presă înaintea summit-ului extraordinar al NATO, programat să înceapă la ora 11.00 (ora României). Șeful statului a anunțat că va cere liderilor NATO întărirea în continuare a flancului estic al alianței, în condițiile în care a devenit evident că "Rusia este agresorul".

Citeste si: Jurnalista rusă Oksana Baulina, ucisă în bombardamentele de la Kiev

”Vrem să discutăm despre consolidarea Flancului Estic. Avem deja o veste foarte bună. Cum știți deja, NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat. Franța va fi națiune cadru, sigur vor fi negocieri pentru a decide cine mai trimite trupe în cadrul grupului”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus că detalii legate de locul unde va fi poziționat grupul de luptă vor fi făcute publice la momentul oportun.

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru români de la summit-ul NATO. "Pot să spun cu mâna pe inimă că România nu este în pericol"

Klaus Iohannis: ”Românii pot sta liniștiți, nu au de ce să se teamă. România este apărată de cea mai mare aianță defensivă care a existat vreodată”.

UPDATE 9.30. Jens Stoltenberg, despre folosirea de arme chimice în Ucraina: ”Va schimba fundamental natura conflictului”  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut mai multe declarații joi dimineață, înaintea summitului de la Bruxelles. Stoltenberg a întărit încă o dată ideea că liderii se vor concentra pe sprijinul pe care îl vor acorda Ucrainei și a precizat că alianța a intensificat prezența în partea de est a NATO.

Citeste si: Jens Stoltenberg: Un atac chimic al Rusiei „ar schimba enorm natura” conflictului

Citeste si: O lună de război Rusia-Ucraina. Numărul uriaș de școli și spitale distruse de armata lui Putin

Liderul NATO a subliniat că folosirea de arme chimice de către Rusia ”va schimba fundamental natura conflictului” și a transmis că organizația este gata să se apere în fața oricărui atac asupra alianței.

Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Bruxelles, alături de premierul Nicolae Ciucă, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei.

Citeste si: Este „carnagiu complet” în Cernihiv. Cimitirul nu mai face faţă numărului mare de morţi

În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.

"Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaţilor şi vor discuta măsurile pe care le va lua Alianţa pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât şi lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului estic, precum şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, şefii de stat şi de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum şi statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda şi relaţiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Care este mesajul României la summit-ul NATO

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie "ferm", "coordonat", "unitar" şi "substanţial".

"Preşedintele României va reitera, în special, în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special la Marea Neagră", se evidenţiază în comunicat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Rusoaica care s-a antrenat cu Vladimir Putin în tehnici de spionaj face declarații inedite despre război: „El câștigă întotdeuna”

Şeful statului va reafirma sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru ţara vecină.

Preşedintele Iohannis va sublinia şi susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii şi importanţa acordării de sprijin politic şi practic acestora, având în vedere actuala situaţie de securitate.

NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice și nucleare

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că summitul NATO ce va avea loc joi la Bruxelles va conveni să furnizeze Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Citeste si: Mesajul lui Vitali Kliciko, primarul Kievului, către ruşi: "Plecaţi din ţara noastră, plecaţi acasă!"

Stoltenberg a făcut anunțul la un briefing din ajunul reuniunii  liderilor NATO  ce urmează să aibă loc joi, afirmând că „mă aștept ca mâine Aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar (Ucrainei).

Aceasta include asistență pentru securitate cibernetică, precum și echipamente pentru a ajuta la protejarea Ucrainei de amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare”, a spus el.

Stoltenberg: NATO va aproba joi patru noi grupuri de luptă pe flancul său estic, inclusiv în România

[Sursa foto: Twitter]

Stoltenberg a afirmat de asemenea că Moscova trebuie să renunțe la amenințările cu arme nucleare după ce  Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit din nou despre acestea marți seara.

Citeste si:  Persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni ucraineni refugiaţi vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru hrană şi cazare

Remintim că președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse, la trei zile după declanșsarea invaziei din 24 februarie, să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară.

Stoltenberg: NATO va aproba joi patru noi grupuri de luptă pe flancul său estic, inclusiv în România

NATO va desfăşura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia, pentru a-şi consolida apărarea pe flancul său estic contra Rusiei, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează Agerpres.

Liderii NATO vor decide la summitul de joi să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.

NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

”Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare”, a adăugat înaltul oficial NATO.

”Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung”, a încheiat Jens Stoltenberg.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si