Până se va ajunge la un acord, va începe o campanie de informare, din care cel mai important este să înțelegem că pastilele cu iodură de potasiu se iau numai în caz de accident nuclear.

Medicii nu vor să distribuie pastilele de iod

Ministrul Alexandru Rafila a negat că ar exista un risc iminent de accident nuclear, dar că există și această posibilitate.

În aceste condiții, de săptămâna viitoare va începe distribuția comprimatelor cu iodură de potasiu către populația eligibilă, de sub 40 de ani. Cum vor ajunge aceste pastile la toți pacienții este încă greu de zis. Ministerul mizează pe implicarea medicilor de familie, care până acum s-au opus vehement.

Citeste si: Rusia ar plănui un atac terorist la Cernobîl

"Noi, medicii de familie, nu suntem furnizori de medicamente, ci suntem furnizori de servicii medicale. O colegă de-a noastră a avut curajul să facă un calcul: la 150 de persoane pe zi, la o medie de 1800 de pacienți durează undeva la o lună. Asta ar însemna ca timp de două-trei săptămâni, o lună să nu mai dăm consultații.", ne-a declarat un medic.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Alexandru Rafila face noi declarații despre un posibil atac nuclear în România. Ce îi așteaptă pe români

În replică, ministrul Alexandru Rafila spune că: "Medicii de familie își cunosc pacienții și își pot planifica ridicarea comprimatelor."

Pastilele cu iod vor putea fi luate doar de către persoanele sub 40 de ani

Până să ajungem la distribuția propriu-zisă, e important să știm că pastilele de iod se vor lua doar de către persoanele sub 40 de ani, inclusiv de către copii și gravide, numai în cazul unui accident nuclear. 

Citeste si: Alexandru Rafila anunță distribuirea pastilelor de iodură de potasiu începând de săptămâna viitoare

Persoanele de peste 40 de ani NU vor lua comprimate cu iod, întrucât după această vârsta funcția glandei tiroide scade, iar riscurile sunt mai mari decât beneficiile. 

Citeste si: Pastilele cu iod, distribuite la DSP

Distribuirea pastilelor cu iod se va face în următoarele săptămâni, iar un singur membru din familie va putea ridica pastilele pentru toți ceilalți. Pastilele au un termen de valabilitate de trei ani de zile.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul Jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si