Gaz plătit în ruble. Este răspunsul Rusiei la sancțiunile impuse de Occident care blochează accesul la jumătate din rezervele valutare ale țării. Prin acest demers, Putin vrea ca Occidentul să își încalce propriile reguli și să fie nevoit să interacționeze cu băncile rusești și cu sistemele bancare din Rusia.

Gaz Rusia ruble

Rusia cere plata în ruble

Pentru Rusia nu ar fi nicio diferență pentru că livrările sale de gaze către Europa, de aproximativ 350 de milioane de dolari pe zi, ar ataca efectul sancțiunilor impuse țării din cauza războiului

început în Ucraina. Chiar dacă Occidentul plătește gazul în euro sau în ruble, țara câștigă rezervă de valută străină, benefică în plata importurilor sau pentru susținerea rublei.

Citeste si: Declarații neașteptate făcute de Serviciile de informații britanice și americane: „Comandanților militari ruși le este frică să-i spună lui Putin adevărul”

Companiile din Europa cumpără gazul ruseesc în euro, siuație în care Rusia cere ca toți exportatorii să convertească 80% din venituri în ruble sau toți banii, folosind banca de stat din țară. Rusia este sancționată, iar impactul este unul de natură politică.

Când și cum se va plăti în ruble?

În decretul pe care l-a anunțat joi, Rusia a spus că va cere țărilor pe care le consideră ostile să deschidă un cont atât în ​​valută, cât și în ruble la o cunoscută bancă din Moscova, sancționată de Marea Britanie, dar nu și de Rusia și UE, deoarece este un factor important în comerțul cu gaze. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: "Germania nu se va lăsa șantajată de Putin". Anunţul momentul la nivel european

Vladimir Putin a oferit 10 zile la dispoziție autorităților vamale, guvernului rus și băncii naționale pentru a implementa noul sistem. Totodată, rușii iau în calcul aceeași metodă și pentru alte mărfuri precum petrolul, metalele sau îngrășămintele.

Ce spun autoritățile din Europa?

Țările din Uniunea Europeană resping aceată inițiativă. Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că documentele de livrare încheiate în dolari și euro „vor rămâne așa”. Germania și-a anunțat industria că ar putea raționaliza gazul. Compania rusească ar putea renegocia termenii contractelor odată la trei ani. Schimbarea monedei de plată în contractele deja existente este un subiect controversat.

Gaz Rusia ruble

Va opri Rusia furnizarea gazelor în Europa?

Oprire gazelor ar reprezenta pentru compania rusească, dar și pentru țară pierderea unor sume importante de bani. Capacitatea Rusiei de stocare a gazelor este la mai puțin de jumătate din ceea ce exportă anual către Europa. Acest lucru înseamnă că în patru luni și jumătate Rusia ar umple depozitele față de șapte luni și jumătate în mod normal, dacă nu ar exporta către Europa. 

Astfel, când conductele ar fi pline, Rusia ar trebui să oprească pomparea gazului deoarece redirecționarea fluxului de gaze către alte piețe nu poate fi implementată atât de ușor. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Rușii au jefuit centrala de la Cernobîl înainte de plecare

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si