Guvernul ucrainean a fost explicit în apelurile sale de ajutor, iar președintele Volodimir Zelenski sau ministrul de Externe, Dmitro Kuleba au plusat în solicitările adresate NATO. Dacă Ucraina vrea să aibă vreo șansă să oprească viitorul atac rusesc asupra regiunii Donbas din estul țării, are nevoie urgentă de o reaprovizionare cu arme Javelin, NLAW (arma ușoară antitanc de generație următoare), Stinger și rachetele antitanc și antiaeriene Starstreak pe care forțele sale le-au folosit deja cu succes în acest război, se arată într-o analiză BBC.

Citeste si: Ucrainenii avertizează că Rusia țintește Europa

Dar Ucraina cere mai mult: vrea tancuri, avioane de război, drone și sisteme avansate de apărare anti-rachetă pentru a contracara utilizarea din ce în ce mai mare de către Rusia a loviturilor aeriene și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, care epuizează în mod constant rezervele strategice de combustibil și alte elemente esențiale ale Ucrainei.

Citeste si: Ministrul de Externe al Rusiei anunță "o întorsătură foarte gravă" în retorica războiului din Ucraina

Ce anume obligă NATO la reținere în această privință, s-ar putea întreba mulți oameni? Răspunsul este escaladarea conflictului.

Riscul ca Rusia să recurgă la utilizarea armelor nucleare tactice (adică cu rază scurtă de acțiune) sau ca acest conflict să se răspândească dincolo de granițele Ucrainei într-un război european mai larg este constant în mintea liderilor occidentali, potrivit BBC.

Ce se întâmplă dacă tabu-ul nuclear este încălcat

Vladimir Putin a reamintit lumii de la începutul acestui război că Rusia este o putere cu arme nucleare și că își trece descurajarea nucleară strategică la un grad mai ridicat de pregătire. Putin spunea efectiv: „Rusia are un arsenal nuclear masiv, așa că să nu credeți că ne puteți învinge”.

Citeste si: Rușii afirmă că au încercuit Batalionul Azov în Mariupol

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Doctrina militară rusă permite utilizarea timpurie a focoaselor nucleare tactice, cu randament redus, pe câmpul de luptă, știind că Occidentul are o temere față de armele nucleare care nu au fost folosite de 77 de ani.

Citeste si: Umilință pentru dictatorul Lukașenko, aliatul nr. 1 al lui Putin

Planificatorii strategici ai NATO își fac griji că odată ce tabu-ul nuclear este încălcat, chiar dacă daunele sunt limitate la o țintă localizată pe câmpul de luptă ucrainean, atunci riscul escaladării la un schimb nuclear catastrofal între Rusia și Occident crește inevitabil cu încă un pas.

Nimeni nu are de câștigat din escaladarea războiului dintre Rusia și Ucraina

 

[Sursa foto: Pixabay]

Vladimir Putin blufează sau nu?

Și totuși, cu fiecare atrocitate comisă de soldații ruși, hotărârea NATO se întărește și inhibițiile aliaților se topesc, notează sursa citată.

Deputatul Tobias Ellwood, care prezidează Comisia de Apărare a Parlamentului UK, este unul dintre cei care consideră că Putin blufează atunci când ridică spectrul armelor nucleare și că NATO ar trebui să facă mai mult.

„Am fost prea precauți în sistemele de arme pe care am fost dispuși să le oferim”, spune el.

„Avem nevoie de o atitudine mai robustă. Oferim ucrainenilor suficient pentru a supraviețui, dar nu pentru a câștiga și asta trebuie să se schimbe”, a spus el.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cei mai puternici trei lideri de pe planetă și riscurile escaladării războiului din Ucraina

[Sursa foto: Twitter]

Trei scenarii sumbre

Deci, cum ar putea acest război Rusia-Ucraina să escaladeze într-un conflict pan-european mai larg care atrage și NATO în joc? Există o serie de scenarii potențiale, iată doar trei dintre ele:

1. O rachetă antinavă furnizată de NATO, lansată de forțele ucrainene la Odesa, lovește și scufundă o navă de război rusească în larg în Marea Neagră, cu pierderea a aproape 100 de marinari și a zeci de pușcași marini. Un număr de morți de această amploare într-o singură lovitură ar fi fără precedent și Putin ar fi sub presiune pentru a răspunde într-o anumită formă.

2. O rachetă strategică rusă vizează un convoi de aprovizionare cu echipament militar care trece dintr-o țară NATO, precum Polonia sau Slovacia, în Ucraina. Dacă s-ar produce victime pe partea NATO a graniței, ar putea declanșa articolul 5 din constituția NATO, aducând întreaga alianță la apărarea țării atacate.

3. În mijlocul luptei acerbe din Donbas, are loc o explozie la o instalație industrială care are ca rezultat eliberarea de gaze chimice toxice. Deși acest lucru s-a întâmplat deja, nu au fost raportate decese. Dar dacă ar duce la felul de victime în masă văzute în utilizarea de către Siria a gazului otrăvitor la Ghouta și dacă s-ar descoperi că a fost cauzat în mod deliberat de forțele ruse, atunci NATO ar fi obligată să răspundă.

Este perfect posibil și preferabil ca niciunul dintre aceste scenarii să nu se concretizeze.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si