Premierul României, Nicolae Ciucă, l-a primit miercuri la Palatul Victoria pe prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo. Cei doi premieri au analizat situația de securitate din regiune și impactul generat de agresiunea militară rusă din Ucraina, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Citeste si: Klaus Iohannis critică Ungaria pentru poziționarea "diferită" la războiul din Ucraina

În întâlnirea cu omologul belgian, Nicolae Ciucă a subliniat nevoia de a întări Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. Premierul român a transmis mulțumiri omologului belgian pentru decizia de a contribui cu

trupe la întărirea apărării aliate în România, ceea ce transmite dovada clară a solidarității între aliați.

Ulterior, cei doi premieri s-au deplasat, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Nicolae Ciucă: Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată 

Premierul Ciucă a declarat, în discursul de la baza NATO, că România trebuie să fie pregătită pentru o extindere a crizei din Ucraina mai aproape de "granița noastră":

„Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Războiul Rusia-Ucraina, ziua 49. Toate coridoarele de evacuare sunt blocate. 720 de cadavre de civili, găsite în zona Kiev

„Invazia Rusiei în Ucraina e cea mai gravă amenințare la adresa securității euroatlantice din ultimii ani”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului român a menționat efortul autorităților române, alături de societatea civilă, de a gestiona fluxul celor peste 700.000

de refugiați din Ucraina, un exemplu de gestionare a unei situații complexe, la granițele externe ale Uniunii Europene.

“Am demonstrat că acționăm responsabil în protejarea frontierelor externe ale UE și în gestionarea unor fluxuri mari de refugiați. Românii au arătat solidaritate, empatie și determinare în sprijinirea cetățenilor ucraineni afectați de război”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

„Invazia Rusiei în Ucraina e cea mai gravă amenințare la adresa securității euroatlantice din ultimii ani”, a declarat Nicolae Ciucă.

[Sursa foto: Guvernul României]

Acesta a subliniat preocupările Republicii Moldova și necesitatea unui sprijin financiar european susținut, care să permită gestionarea crizei refugiaților ucraineni precum și a efectelor economice generate de conflictul din regiune.

Premierul Ciucă, despre colaborarea în sectorul energetic cu Belgia

Din perspectivă europeană, nevoia de a consolida independența energetică și de a gestiona impactul economic generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei va necesita întărirea cooperării între statele membre, pentru a proteja cetățenii și mediul de afaceri.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

În context, cei doi premieri au agreat avansarea cooperării bilaterale în sectorul energetic, cu accent pe nuclear și regenerabile.

Aceste obiective se adaugă celui de cooperare româno-belgiană în domeniul microelectronicii.

Premierul Ciucă l-a primit la Palatul Victoria pe prim-ministrul Belgiei

[Sursa foto: Guvernul României]

Premierii român și belgian au apreciat solidaritatea europeană și rolul UE in găsirea de soluții pentru ieșirea din criză.  Premierul Ciucă a reamintit obiectivul României de a adera la Schengen, ca formă de cooperare europeană.

"În cadrul dialogului, a fost apreciat rolul important al comunității de români din Belgia, precum și cel al întreprinzătorilor belgieni din România", se mai spune în comunicatul Executivului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si