Astfel, prin acest obicei, cei vii și generațiile trecute ale familiei sunt aproape unii de alții. Localnicii spun că așa se păstrează mai bine amintirea și legătura cu străbunii.

Unul din motive este lipsa cimitirelor din sate 

Satul Târsa, din munții Șureanu, este situat la aproape 1.000 de metri altitudine într-o zonă numită, Platoul Luncanilor.

Citeste si: Un tânăr și-a lovit mama și bunica cu un topor. Era supărat că au refuzat să îi ofere bani

Casele sunt însă situate la mare depărtare unele de altele. Astfel, unul dintre motivele pentru care morții sunt îngropați lângă casă este lipsa cimitirelor care nu pot fi făcute pe versanții accidentați.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Vine preotul acasă la fiecare, îşi face treaba lui, slujbă şi tot ce trebuie şi asta e, ca şi la ceilalţi care sunt duşi în cimitir ”, spune Adrian Badea, un localnic din satul Târsa, potrivit Antena3.

Așa se întâmplă în mai multe sate din județul Hunedoara, chiar dacă au cimitire.

Explicațiile preotului

Ei vor să îi aibă pe membrii familiei aproape, în grădină sau într-un spaţiu apropiat gospodăriei.

Citeste si: Bilanț COVID-19 din 28 aprilie 2022, în România: 1.146 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Uneori, spaţiul destinat cimitirului din jurul bisericii este foarte mic şi atunci unele cimitire, în momentul în care a avut loc o creştere demografică au fost realizate în altă parte ”, explică Daniel Iancu, cercetător științific Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si