„Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un aşa numit phase out, adică o renunţare graduală, în următoarele şase luni, la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie. Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt.

Avem variante şi aceste variante evident că sunt în discuţie şi chiar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită şi va face faţă, dacă în final se hotărăşte această abordare”,  a declarat Klaus Iohannis.

Citeste si: Klaus Iohannis cere noi sancțiuni pentru Rusia. "Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca invazia să înceteze"

Liderul Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că Germania mai are 15% dependenţă de petrolul rusesc, iar aceste cote se restrâng.

Germania este dependentă în prporție de 15% de petrolul rusesc

„Aveţi dreptate, o mare parte a resurselor de energie, economia germană le-a luat în trecut din Rusia. Cotele se restrâng vizibil şi în prezent, dacă îmi amintesc ultimele cifre, la petrol la aproximativ 15% de dependenţă, astea sunt ultimele cifre ale Ministerului Economiei. 15% dependenţă de Rusia. Este o cifră care s-a redus drastic, iar guvernul federal deja cu privire la această reducere a dependenţei şi în cadrul negocierilor celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care negociază şi un embargo al petrolului, nu ştiu

exact care sunt propunerile şi care prevăd termene diferite de trecere pentru statele care încă depinde de petrolul rusesc. Însă cred că se va ajunge ca, la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, să se concretizeze în următoarele zile”,  a detaliat preşedintele Germaniei.

Este al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a informat care este cel de al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei ca urmare a războiului sângeros din Ucraina început în data de 24 februarie 2022.

În acest fel, Uniunea Europeană propune interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc, într-un mod organizat, prin eliminarea treptată a livrărilor de petrol brut în termen de şase luni şi produse rafinate până la sfârşitul anului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Papa Francisc, mesaj către Patriarhul Chiril al Moscovei: „Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”

Totodată, UE elimină Sberbank şi alte două bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT, interzice difuzarea a trei televiziuni importante ruseşti în interiorul Uniunii şi realizează o listă de ofiţeri, militari de rang înalt şi alte persoane care au comis crime de război în Bucea şi care sunt responsabili pentru asediul inuman al oraşului Mariupol.

Von der Leyen a făcut declarații şi despre reconstrucţia Ucrainei şi a propus elaborarea unui pachet de ajutor menit să aducă investiţii masive care să răspundă nevoilor şi reformelor necesare, deoarece PIB al ţării va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Rusia pregătește orașul-ruină Mariupol pentru o paradă triumfalistă de 9 mai


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si