UPDATE 11.00. Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol- ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov, potrivit agenției Unian. 

Citeste si: Rușii au atacat oțelăria Azovstal

Război Rusia-Ucraina, ziua 71. Ruşii ar fi găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, un electrician, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri şi acum ei încearcă să pătrundă în ele.

Război Rusia-Ucraina, ziua 71. Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean al apărării, a menţionat că în acest scop sosise miercuri la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov.

"I s-a spus că(...) Azovstal va fi luat cu asalt şi el va putea filma 'victoria'"ocupanţilor împotriva combatanţilor ucraineni, a afirmat Gheraşcenko, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oţelăriei, a adăugat el în postarea de pe Facebook.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Război Rusia-Ucraina, ziua 71. Atacurile de peste noapte din zona Kramatorsk s-au soldat cu cel puțin 25 de răniți și au vizat zone centrale și rezdențiale ale orașului din regiunea Donețk, informează The Kyiv Independent.

Gara din Kramatorsk a fost ținta rușilor într-un atac din luna aprilie, când au murit aproximativ 60 de oameni care doreau să fugă din fața războiului. Alte sute de persoane au fost rănite atunci.

Citeste si: O nouă operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol a fost finalizată miercuri, anunțul a fost făcut de ONU

Război Rusia-Ucraina, ziua 71. Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a informat că atacurile aeriene ruse au lovit zonele rezidențiale din oraș în noaptea de 5 mai, distrugând cel puțin trei clădiri, o școală și o grădiniță.

Lupte sângeroase pentru ocuparea uzinei Azovstal din Mariupol

Invadatorii ruşi continuă asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol. Două femei civile au murit în timpul bombardamentelor. Miercuri dimineața, ruşii au continuat asaltul, iar Kievul a pierdut legătura cu militarii ucraineni care apără uzina.

Autorităţile ucrainene au reluat legătura cu militarii din cadrul oţelăriei, însă comandantul Regimentului Azov, Denis Prokopenko, a atras atenţia că situația de la Azovstal este extrem de dificilă.

„Inamicul a intrat pe teritoriul uzinei pe 3 mai. Se duc lupte grele și sângeroase, dar garnizoana noastră îndeplineşte ordinul şi menține apărarea” – a afirmat Prokopenko.

Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că invadatorii ruși de la Mariupol intenționează să captureze cu orice preţ oţelăria Azovstal, apărată de militarii din Regimentul Azov.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Acești tovarăşi au decis să cucerească, în cele din urmă, uzina Azovstal și au recurs la un asalt terestru. Ideea principală este să anunțe capturarea Mariupolului până pe 9 mai. Au pornit la atac, dar băieții noștri i-au respins. Cu toate acestea, situația este extrem de critică. Președintele (Volodimir Zelenski, n.r.) a implicat toate forțele diplomației pentru a rezolva problema” – a explicat Arestovici, potrivit Rador.

Se duc lupte sângeroase la uzina Azovstal din Mariupol, deși Rusia a promis că va deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor în zilele de 5, 6 şi 7 mai. 

„Rușii planifică ceva de amploare”

În plus, comentând atacurile de miercuri seară, comise în mai multe regiuni ale Ucrainei, consilierul prezidenţial a avertizat că, probabil, „rușii planifică ceva de amploare”.

„În următoarele câteva zile ar trebui să ne așteptăm la o intensificare a ostilităților în zone cheie: Krivi Rih, Zaporojie, Donbas. Rușii au multe rezerve. Vor încerca să obţină măcar o ”victorie” până pe 9 mai” – a declarat Arestovici.

Rusia a promis că va deschide coridoare umanitare în zona Mariupol în următoarele câteva zile. Ruşii susţin că vor deschide rute pentru ca civilii să părăsească fabrica Azovstal, între orele 8:00 şi 18:00, pe 5, 6 şi 7 mai.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si