Acest imobil cu formă rotundă, orientat după soare, a fost construit ca centru pentru energii regenerabile. A devenit sediul primăriei din comuna Oșorhei, de lângă Oradea, în urmă cu un an și jumătate. Cele aproape cinci sute de panouri fotovoltaice amplasate strategic pe acoperiș scad lunar factura instituției publice cu aproximativ 80%.

Economia este uriașă

Ioan Gligor, primar comuna Oșorhei: „Aici, de exemplu, dacă ar trebui să plătim 10 mii de lei, plătim 2000 de lei.

Practic, 80%, 90% produce noi, clădirea primăriei. Orice reglementare și orice finanțare care ne reduce costurile sau cheltuielile la buget este foarte binevenită.”

O asemenea clădire nou-construită poate fi exemplul pe care vrea să-l impună Uniunea Europeană în toate statele membre. Războiul cu Ucraina a impulsionat Comunitatea să încerce să înlocuiască gazele și petrolul rusesc.  

Citeste si: VIDEO| Cartierele smart câștigă teren: tot mai mulți români caută case în care pot controla totul cu telefonul

Ana Turda, corespondent Kanal D: „Executivul comunitar vrea ca jumătate din energia Uniunii Europene să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual.”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

„Cred că sunt eficiente și personal aș aplica dacă am fi susținuți.”

„Eu am o părere foarte bună și aș vrea să se monteze, să se anvelopeze și blocurile. Ar fi un avantaj.”

Comisia Europeană vrea, de asemenea, să urgenteze construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice în statele membre. Tot în comuna Oșorhei, un astfel de parc alimentează iluminatul public și instituțiile din localitate.

Citeste si: VIDEO- Dezvoltatorii imobiliari spun că multe șantiere sunt în pericol de a se închide din cauza scumpirilor materialelor de construcție

Valoarea proiectului a fost de două milioane de euro, finanțat din fonduri comunitare

Mihnea Dumitreanu, viceprimar comuna Oșorhei: „Este o centrla fotovoltaică cu 9840 de panouri de 75 W. O investiție realizată din fonduri europene, finalizată în 2015. Produce energie electrică pe care o utilizăm pentru consumul public: pentru iluminat public, școli, grădinițe.”

Pe hârtie, Uniunea le cere statelor membre să încurajeze financiar dotarea clădirilor publice cu panouri fotovoltaice. Până să devină realitate, proiectul are nevoie de aprobarea guvernelor naționale și a Parlamentului European.  

Citeste si: VIDEO| Casele pe roți, soluție împotriva hoților

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si