Aproximativ 1.000 de membri din sindicatele profesorilor au protestat miercuri în Piața Victoriei. De la 1 ianuarie 2022, salariul profesorilor și al personalului din învățământ ar fi trebuit să crească cu 16%, însă legea a fost amânată și salariile profesorilor au crescut cu doar 4%.
Citeste si: Ministrul Finanțelor, anunț despre banii românilor. "Este exclus să înghețăm salariile și pensiile". România se retrage din două bănci rusești
„Prin această acțiune de protest, federațiile sindicale atrag atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior”, au transmis sindicaliștii din Educație.
Ministrul Sorin Cîmpeanu propune un start motivant în cariera de profesor
Sorin Câmpeanu propune ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică.
"Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată.(...) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant", a afirmat, miercuri, Cîmpeanu, după ce a participat la evenimentul "Starea Naţiunii: Nivelul literaţiei digitale în România".
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ministrul Educației spune că, în lipsa unor profesori pregătiţi, cadrul legal, curriculumul, evaluările standardizate şi infrastructura sunt în zadar.
"Profesori pregătiţi vom putea avea doar în momentul în care vom reuşi să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuşi să le redăm statutul social corelat cu importanţa despre care spunem cu toţii întotdeauna că o acordăm educaţiei la nivel declarativ", a susţinut Cîmpeanu.
Ministrul a mai menţionat că planurile-cadru vor fi schimbate radical din septembrie 2023.
"Această schimbare va fi făcută de experţi în ştiinţele educaţiei şi de experţi pe fiecare dintre aceste discipline. Nu voi dori să mă pronunţ, să intru în interiorul vreunei discipline pentru care ministrul nu are competenţe", a subliniat el.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că în proiectul noii legi a educaţiei este prevăzută şi creşterea ponderii curriculumului la decizia şcolii.
Protest al profesorilor nemulțumiți de salarii
Profesorii au protestat miercuri în fața Guvernului. Cadrele didactice cer în stradă salarii mai mari după ce ANAF a luat în vizor meditațiile.
Printre nemulțumiri se află:
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
- Neaplicarea Legii 153/2017 pentru personalul din învățământ, in special situatia personalului nedidactic care, in cea mai mare parte, este plătit la nivelul salariului minim pe economie.
Aceștia, având in vedere explozia prețurilor, nu mai pot trai cu veniturile actuale.
- De la 1 ianuarie 2022, salariul profesorilor și al personalului din învățământ ar fi trebuit să crească cu 16%, însă legea a fost amânată și salariile profesorilor au crescut cu doar 4%.