Un test făcut astăzi pepenelui din import, folosind un aparat asemănător, arată că aceștia abundă în nitrat.

Cartofii noi sunt la limită

O persoană ar trebui să consume circa 3.7 de miligrame de nitrat per kilogram corp. Cu alte cuvinte, în medie un adult ar ajunge la 222 de miligrame pe zi. Atunci când această limită este depășită pot apărea probleme asupra organismului uman.

Alecandru Cîrîc, director: "Atât timp cât menținem niște limite, nitratul este benefic pentru organism. Depășirea unor limite înseamnă risc major de cancer. Cancer colorectal, al vezicii urinar,e de sân și diferite boli tiroidiene."

Citeste si: Sărbătoare 25 mai 2022: Ce nu este bine să faci în această zi? Calendar ortodox

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Le-am testat și clienților câteva dintre legumele pe care le-au cumpărat. În cazul cartofilor noi, de pildă, cantitatea de nitrați era foarte aproape de limita sugerată de aparat.

"Se încadrează. E la 210 și limita era de 250."

Fructele și legumele cu cel mai mic nivel de pesticide

Practic, doar dintr-un kilogram de cartofi noi această doamnă ar putea ajunge la cantitatea maximă admisă de nitrat ce poate fi consumată într-o zi.

Citeste si: Cumpărăm doar fructe care arată perfect

Ceva mai bine stăm, totuși, anul acesta, la căpșunele și tomatele românești. Toate cele pe care le-am verificat se încadrează în parametri.



"Începem testul. În acest an se pare că și căpșunile românești au trecut testul nitraților. Dăm start test. Are 70 de mg, ceea ce înseamnă că vă încadrați în limită.
Azotul se pune ca să crească mari, să nu se îngălbeanscă vrejul, dar s epune în cantități mici."

Citeste si: Zeci de kilograme de cireșe zac pe tarabe. Oamenii se uită și nu cumpără

Comisia Europeană a stabilit limitele maxime admise de nitrat doar pentru câteva produse printre care salata, spanac, rucola și preparate pe bază de cereale și alimente destinate sugarilor.

Citeste si: Prajitură cu căpşuni şi iaurt: O reţetă specială de primăvară

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si