Mănăstiri de lângă Bucureşti unde poţi merge de Rusalii
În jurul Bucureștiului se află câteva mănăstiri foarte frumoase, încărcate de istorie. Aceste lăcașuri de cult au în spate legende și nu puține se mândresc cu icoane făcătoare de minuni sau moaște ale sfinților.
Iată cele mai frumoase mănăstiri la care poți merge de Rusalii 2022!
Manastirea Snagov
Situata in comuna Gruiu, manastirea Snagov, ctitorita de Mircea cel Batran, este atestata documentar din a doua parte a secolului al XIV-lea. Aici se afla mormantul lui Vlad Tepes, ceea ce face din manastirea Snagov si un punct de atractie turistica.
Situata la 45 km nord de Bucuresti, pe DN 1, construita pe o insula a lacului Snagov, Manastirea Snagov, a fost un important centru al culturii Tarii Romanesti in epoca feudala.
Biserica, ce poarta hramul „Intrarea in biserica a Maicii Domnului”, a fost construita din caramida, in stil bizantin, de catre domnitorul Neagoe Basarab intre anii 1517-1521.
Are 4 turle poligonale acoperite cu tigla ca si restul suprafetei bisericii. A fost pictata in 1563 de Dobromir cel Tanar. Desi in cursul sutelor de ani au suferit numeroase transformari si restaurari, picturile de la Snagov reprezinta cel mai mare ansamblu mural care se pastreaza intr-o biserica din tara noastra. In interiorul bisericii se pot distinge fresce din secolul al XV-lea, precum si portretele lui Neagoe Basarab cu fiul sau Teodosie si ale lui Mircea Ciobanul cu familia sa.
Manastirea Cernica
Manastirea Cernica este situata la 14 km de Bucuresti, pe DN 3, si a fost ctitorita la inceputul secolului 17. Cel mai usor drum este centura Bucurestiului, din Pantelimon. Atentie la indicatoare!
Manastirea este zidita in mijlocul unui lac inconjurat de paduri seculare, prezentand in orice anotimp aceeasi atractie, atat pentru cei ce iubesc frumosul, cat mai ales pentru credinciosii crestini.
Doua biserici impunatoare si cateva capele inchinate celor mai cunoscuti dintre sfinti, un muzeu reprezentativ de carte veche si arta bisericeasca ce au supravietuit vitregiilor soartei, iata zestrea de credinta a manastirii.
Manastirea Samurcasesti sau Manastirea Ciorogarla
Pe raza comunei Ciorogarla, la nici 20 de km. de Bucuresti, se afla manastirea de maici Samurcasesti, singura din tara care are 3 altare. Biserica manastirii, cu hramul „Sfanta Treime”, a fost ridicata de marele vornic Constantin Samurcas in anul 1808, fiind sfintita in anul 1870, dupa ce pictorul Gh.
Tatarascu terminase pictura.
La 28 septembrie 1914, un incendiu a distrus aproape in intregime manastirea, iar dupa cutremurul din 1940, fiind deja intr-o stare deplorabila, generalul Th. Ciurea reface totul. Biserica noua, pictata in stil neobizantin de Gheorghe Popescu, are tot o turla, este mult mai impunatoare, avand elemente specifice stilului muntenesc. Catapeteasma din lemn de tei este cea originala din anul 1808, flacarile incendiului de la 1914 ocolind-o.
In timpul primului razboi mondial, manastirea a suferit de pe urma trupelor gemane de ocupatie, care au luat, printre altele, si cele doua clopote ale manastirii. Acestea au fost inlocuite cu altele noi in 1919 si 1925.
In muzeul manastirii sunt exponate de mare valoare: icoane de Gheorghe Tatarescu, un epitaf lucrat de Zoe Samurcas, o icoana cu trei registre lucrata in argint, o pictura pe cap de somn a pictorului Alexandru Baldovin, metanii din chilimbar, o cruce lucrata in filigran, daruita de Stanciu Jianu, tatal boierului haiduc Iancu Jianu, o cruce donata de Tudor Vladimirescu, din lemn acoperit cu argint aurit si pietre de topaz, vesminte preotesti si diaconesti, lucrate in fir de aur si alte lucruri de pret.
In cimitirul manastirii se afla monumentele funerare ale familiei Alexandru Beldiman (fondatorul ziarului Adevarul, la 1888) si un cenotaf al capitanului Valter Maracineanu, eroul de la Grivita.
Manastirea Caldarusani
Ctitorita in 1638 de Matei Basarab, manastirea de calugari de la Caldarusani este situata in comuna Gruia, judetul Ilfov. Aici se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dar si moastele sfintilor Dimitrie, Stefan, Pantelimon, Elefterie, Haralambie si Parascheva. De asemenea, in muzeul manastirii se afla manuscrise din secolul al XVII-lea in latina, greaca si italiana.
Manastirea Pasarea
Ctitorita in 1846 de Sfantul Calinic de la Cernica, manastirea de maici Pasarea este situata in satul Branesti. Aici, maicile inca mai pastreaza stravechiul obicei de a tese la razboaie vechi. Lacasul este renumit pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si moastele Sfantului Pantelimon. Muzeul de la Pasarea detine picturi in ulei, carti vechi si tesaturi.
Prima atestare a manastirii dateaza din anul 1813, cand aici se afla o biserica din lemn ridicata de arhimandritul Timotei, staret pe acea vreme la Manastirea Cernica.
Biserica mare, cu hramul ”Sf. Treime” are ctitor pe Sf. Ierarh Calinic de la Cernica fiind zidita intre anii 1846 –1847, iar pictura in fresca in stil neobizantin a fost realizata de pictori de la muntele Athos. Catapeteasma este din lemn de tei sculptat, icoanele imparatesti sunt deosebite, fiind pictate si imbracate in argint aurit. Biserica de cimitir cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” construita in 1834, este pictata de Nicolae Polcovnicu si ucenicii sai in anul 1838.
Manastirea Sitaru sau Manastirea Balamuci
Ctitorita in 1627 de logofatul Paul Greceanu si de sotia sa, Elena, manastirea se afla in satul Sitaru, comuna Gradistea. A fost cladita pe locul unei bisericute de lemn din vremea lui Mihai Viteazul, care a fost devastata in secolului al XVII-lea.
Manastirea Tiganesti
Situata la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Ploiesti, manastirea Tiganesti este asezata intr-un cadru mirific de paduri si ape. Situata in localitatea Ciolpani, manastirea Tiganesti a fost ctitorita in 1812 de Radu Golescu si, initial, a fost de calugari. Mai tarziu, acestia s-au mutat la Caldarusani, iar la manastire au venit maici. Aici este adapostita o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.
Manastirea este atestata din documentul de donatie si vanzare-cumparare din iulie 1780 al lui Matei Tiganescu (al carui nume il poarta) si al verisoarei sale Paraschiva Caplescu, care construieste o bisericuta pe acest teren.
Cladirea muzeului, construita in 1848, a fost mai intai orfelinat, apoi scoala, arhondarie, iar din 1989 muzeu. Aici sunt expuse icoane pe lemn, panza, sticla si metal, vesminte vechi, carti si obiecte religioase.
Manastirea Comana
La doar 30 de km. de Bucuresti, pe malul Neajlovului cel frumos curgator, nu departe de o magnifica padure de tei, se afla una din cele mai vechi manastiri ale sudului romanesc: Comana. Este singura manastire din judetul Giurgiu.
Manastirea Comana este ctitoria lui Vlad Tepes, datata de la jumatatea secolului al XV-lea si care, pana la finele secolului al XVI-lea, s-a ruinat. Manastirea este ridicata in anul 1461.