Nu au existat cazuri de paralizie, dar sunt în desfășurare investigații pentru a stabili dacă există transmitere comunitară.

Mai multe poliovirusuri relaţionate genetic au fost detectate în probele colectate la Londra între februarie și mai, a anunțat, miercuri, Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA- UK Health Security Agency). 

Cum se transmite poliovirusul 

Poliovirusul nu este același lucru cu poliomielita sălbatică, potrivit sursei citate.

Transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picaturi (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Citeste si: Care sunt persoanele protejate de variola maimuței. Au fost vaccinate obligatoriu

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

O anchetă va încerca să stabilească amploarea răspândirii virusului în comunitate și să identifice unde are loc acest lucru.

Agenția pentru Siguranța Sănătății a emis și un avertisment prin care a transmis celor din domeniul sănătății să raporteze apariția oricărui caz considerat suspect.

De asemenea, londonezilor li s-a spus să verifice dacă au fost vaccinați împotriva poliomielitei.

" Polovirusul derivat din vaccin este rar și riscul pentru public în general este extrem de scăzut. Investigăm de urgență pentru a înțelege mai bine amploarea acestei transmiteri, iar NHS a fost rugat să raporteze rapid orice caz suspect. Până acum nu au fost raportate sau confirmate cazuri" , a precizat epidemiologul Vanessa Saliba.

Ce este poliomielita

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă, dificultăţi de respiraţie şi chiar deces. În 1955, a fost dezvoltat un vaccin, introdus pe scara largă. 

Citeste si: Alexandru Rafila a vorbit despre variola maimuței în România. Ce recomandări are Ministrul Sănătății pentru populație

Cazurile provocate de poliovirusul salbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri înregistrate atunci.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si