Rețea de români din Italia, evaziune în valoare de 27 de milioane de euro. Transportau marfa de contrabandă în toată Europa
Oamenii legii din Trento efectuează arestări și percheziții pe teritoriul întregii Italiei, mai ales în zona Venețiană, acolo unde își desfășura activitatea o rețea infracțională specializată în contrabanda internațională cu țigări, produse energetice și alcool. Rețeaua ar fi împărțită în cinci grupuri care se află în strânsă legătură. De asemenea, aceasta este compusă din persoane de naționalitate italiană, română, moldovenească, ucraineană, greacă și malteză, iar cele mai importante filiale de contrabandă sunt în Slovenia, Germania, Belgia, Anglia, Olanda, Polonia, Franța, Bulgaria și Grecia, țări din care au fost importate/exportate mărfuri.
Polițiștii italieni au dezvăluit că este vorba de operațiunea cunoscută sub numele de „Melita”, care tocmai a ajuns la final prin executarea unei măsuri de arest preventiv în închisoare împotriva a 28 de suspecți, dintre care 20 sunt căutați de oamenii legii pe teritoriul național în provinciile Bari, Roma, Trieste, Latina, Napoli, Campobasso, Caserta, Perugia, Lecce, La Spezia, Massa Carrara, Isernia, Alessandria, Treviso și Veneția.
Restul de opt suspecți sunt căutați în străinătate: Croația, Belgia, Republica Moldova, Anglia, Germania și Bulgaria.
Acțiunea polițiștilor a început în anul 2018, în urma monitorizării unor camioane articulate aflate în tranzit pe pasul Brenner. „Prin instrumente utile pentru descoperirea fundului dublu sau acoperirea încărcăturilor, precum și interceptările telefonice, telematice și de mediu, a fost posibilă reconstituirea traficului ilicit înfloritor de produse de contrabandă din numeroase țări europene, în special Slovenia și Germania, transportate la bordul
camioanelor, autobuzelor, camionetelor și chiar și în mașini simple, adesea echipate cu compartimente ascunse sau însoțite de încărcături de mărfuri de acoperire, care au ajuns și în Italia”, au precizat oamenii legii.
Cum a reușit rețeaua să introducă marfă de contrabandă în Italia
Printre diferitele sisteme folosite pentru contrabandă, anchetatorii au remarcat că „s-au numărat transportul de TLE (n.r.- Transport Logistique Européen) de produse energetice, pe uscat sau pe mare, în camioane sau containere, cu utilizarea de acoperire a încărcăturilor sau vehicule echipate cu fund dublu, însoțite de documentație falsă.
Utilizarea prin regimul de tranzit vamal comunitar pentru care țigările, vândute oficial de producător sau de intermediari, au călătorit în Italia cu documente aparent în regulă și au fost apoi eliberate ilegal pentru consum prin declarații de export false. Totodată, au existat și deschiderea ad-hoc a antrepozitelor fiscale în care se depozitează fictiv încărcături de alcool, în suspensie fiscală, de la furnizori europeni și de fapt destinate pieței clandestine”.
Mai mult de atât, anchetatorii au sesizat și implicarea unei distilerii cu sediul în Trentino care a încercat să introducă ilegal o mare cantitate de produse alcoolice în evaziunea taxelor vamale, prin transferul fraudulos a două încărcături de
vodcă (39.960 de sticle), confiscate de la Verona în luna martie a anului 2019.
Rețeaua infracțională din care făceau parte și români a produs o evaziune fiscală în valoare de 27 de milioane de euro
115 persoane sunt cercetate, dintre care 28 de beneficiari ai măsurilor asigurătorii. Printre acestea, cinci au fost raportate procurorilor ca solicitanți necuveniți și beneficiari ai veniturilor din cetățenie.
Oamenii legii din Trentino au reconstituit și cuantumul evaziunii (accize, taxe vamale și alte taxe datorate) care este egală cu 27.268.000 euro.