Valul violent de căldură împietrește cu o forță teribilă pământurile Moldovei și îi sperie pe locuitorii obișnuiți să vadă multe, dar nu atâta secetă, în luna iunie.

Regiunea Moldovei, cuprinsă de secetă

Disperarea cea mai mare e la Cudalbi, în Galați, de față cu mulțimea din sat, preotul s-a rugat la cel de sus să deschidă cerul:

„N-a plouat de mult la noi.

Ieri s-a făcut slujbă la biserică. S-au dus pe câmp cu părintele, cu toții. Dar aseară a dat să plouă oleacă, dar s-a oprit. Suntem răi de nu ne plouă atâta timp.”

E imaginea unei Moldove însetate, peste care n-a mai plouat zdravăn de-aproape 3 luni. Climatologii se-arată și ei îngrijorați:  

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Roxana Bojariu, climatolog: „Dacă nu avem grijă de sol, resursă bună, putem avea eroziune, degradare a solului până spre deșertificare. Ăsta e cazul maxim atunci când cu măsuri proaste, felul în care facem managementul solului, putem să amplificăm acest efect global.”

Citeste si: Lacul Amara din județul Buzău a secat din cauza secetei

Ce transmit meteorologii

E din ce în ce mai rău: ca să înțelegem de ce, e suficient să privim această redare grafică, disponibilă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie. În luna mai a anului trecut, când ne plângeam de secetă, peste estul țării a plouat cu până la 100 de litri de apă pe metru pătrat.

Acum însă, cantitatea de apă din precipitații n-a depășit 30 de litri: ba chiar, în regiuni din Botoșani, Bacău și Neamț abia dacă s-a udat pământul:

Roxana Bojariu, climatolog: „Chiar dacă mai plouă, plouă localizat, cantități mari în timp scurt, asta înseamnă că nu încarcă suficient solul, nu se infiltrează, ci se scurg pe suprafață.”

Citeste si: Primele victime ale caniculei în România. Medicii nu au mai putut face nimic
Seceta extremă, asemenea celei cu care ne confruntîm în estul țării, poate fi combătută doar prin reabilitarea rețelei de irigații a țării. Guvernul nu s-a implicat serios, așa că-n loc să aibă apă pe canale, micii fermieri au săpat singuri șanțuri și așteaptă să plouă:

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Aici se adună apă. Într-o zi și o noapte se adună de jumătate de metru așa. Pornesc, o duc pe câmp. Mai stau o zi și o noapte, iar o duc pe câmp. Cu motorașul ăsta. Ca să salvez porumbul.”

Seceta se extinde spre Dobrogea și Oltenia

Căldura care a uscat parcă și norii se extinde spre Dobrogea și Oltenia.

Acolo, în zeci de localităț, dacă nu sute, apa din rețeaua publică nu e potabilă sau a fost raționalizată, tot ca urmare a secetei. Fiecare supraviețuiește cum poate câtă vreme nu seacă fântânile.

Citeste si: România se află sub cod roșu de caniculă. Cum va fi vremea în Capitală


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si