Aleksandr Lukaşenko a afirmat în weekend că armata țării sale a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează presa internațională.

Citeste si: Care este povestea tinerilor din Belarus care luptă în armata Ucrainei:  "Nu voi mai putea să mă întorc în serviciul activ, ca înainte''

La începutul invaziei ruse în Ucraina, Belarus a servit ca bază pentru forţele ruseşti. Trupele lui Vladimir Putin au folosit Belarusul în încercarea de a ocupa capitala Kiev, dar și pentru a bombarda diverse ținte din nordul și vestul Ucrainei. 

Lukașenko: Ucraina a vrut să lovească ţinte militare din Belarus 

"Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene", a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

Citeste si: Vladimir Putin anunță integrarea Rusiei cu Belarusul lui Lukașenko

"Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina", a declarat el.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Președintele și-a amintit incidentul când mai multe zeci de camioane din Belarus au fost capturate în Ucraina. Mașinile au fost confiscate, iar doi șoferi au fost uciși.

„Au spus că au fost uciși de rachetele rusești. Au scos organele de la morți pentru a ascunde faptul că au fost împușcați. Dar specialiștii noștri au demascat totul. Ăsta e naționalism? Este nazism? Acesta este fascismul”, a subliniat aliatul lui Putin.

Atunci, serviciile speciale din Belarus au efectuat o operațiune de eliberare a camionagiilor.

Aleksandr Lukașenko: "Armata din Belarus a interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene"

[Sursa foto: Twitter ]

Lukașenko explică de ce a cerut Rusiei arme nucleare

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova va livra "în următoarele luni" Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare.

Citeste si: Rusia, atac cu arme interzise în Marea Neagră, după retragerea din Insula Șerpilor

Președintele Aleksandr Lukașenko a explicat sâmbătă de ce i-a cerut președintelui Putin rachete cu capacitate nucleară, potrivit agenției Belta.by.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Aleksandr Lukașenko și-a amintit că nu el a luat decizia de a renunța la armele nucleare. Dimpotrivă, el, în calitate de nou conducător al unui tânăr stat suveran, a fost nevoit să pună în aplicare decizia luată de conducerea anterioară a țării.

Lukașenko a spus că a fost supus unei presiuni puternice pentru a se asigura că armele nucleare sunt retrase din Belarus.

„Această temă și acest subiect au apărut în negocierile cu președintele Rusiei după ce Polonia a cerut Statelor Unite să desfășoare arme nucleare pe teritoriul său.

Apoi i-am spus președintelui Putin: ‘de ce ne prefacem că nu se întâmplă nimic?’ Ne-am consultat mult timp și am ajuns la concluzia că ar trebui să fim gata să oglindim acțiunile lor într-o zi. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne pregătim, ceea ce vom face. Nu amenințăm pe nimeni, nu șantajăm pe nimeni. Noi ne-am dus armele acolo [în Rusia] și am dreptul să cer de la președintele Rusiei să facă tot posibilul pentru a se asigura că nimeni îndrăznește să treacă granița de stat a Republicii Belarus. Ceea ce am făcut", a declarat liderul de la Minsk.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si