Reţetă dulceaţă de vişine. Dulceața este simplu de pregătit, se păstrează ușor peste sezon și poate fi consumată ca atare ori alături de cele mai bune deserturi.

Ingrediente

3 kg. de vișine curățate de sâmburi (cântărite după curățire)

3 kg. de zahăr

20 de grame (2 plicuri) de sare de lămâie sau zeama de la 2 lămâi mari

Mod de preparare

Termometrul de patiserie este un ajutor important în pregătirea dulceții este termometrul de patiserie. La fel ca în cazul vasului recomandat, se poate face dulceață și fără termometrul acesta, doar că va fi preparată cu mai puțină exactitate, aproximând momentul în care aceasta este gata. Acesta are o scară largă de utilizare, de la creme la glazuri, șerbeturi, fondant.

1. Primul pas este spălarea cu apă rece și zvântarea fructelor. Vișinele urmează a fi curățate de sâmburi. 

2. Vișinele se pun în cratița în care vom prepara dulceața de vișine. Trebuie să fie suficient de încăpătoare pentru a nu da siropul pe afară. Adăugăm deasupra vișinelor zahărul și scuturăm cratița, fără să amestecăm. Acoperim cratița cu folie alimentară și o lăsăm în cămară timp de 24 de ore.

3. A doua zi, fructele plutesc efectiv în sirop așa că e momentul să fierbem dulceața de vișine.

Adăugăm  sarea de lămâie sau zeama și amestecăm ușor. Punem cratița pe foc iute și aducem dulceața la fierbere.

4. Din momentul în care dulceața de vișine începe să fiarbă, socotim 2 minute, apoi scoatem vișinele cu o spumieră. Le punem într-un castron curat și le păstrăm deoparte.

5. În cratiță, se regăsește mult sirop rămas pe care îl fierbem în continuare la foc iute. La început se formează o spumă de culoare roz-cenușiu, care trebuie colectată cu atenție cu o lingură și îndepărtată.

În această spumă se concentrează impuritățile din zahăr, care nu neapărat că ne dăunează nouă, cât aspectului final al dulceții.

6. Siropul de vișine din cratiță se fierbe la foc viu până la atingerea temperaturii de 106°C. Temperatura țintă este semnalizată pe termometru cu inscripția ”jam” (gem) și odată ce coloana termometrului ajunge acolo, știm sigur că siropul sau dulceața a atins temperatura ideală de preparare. Dacă nu avem acest termometru, siropul este gata atunci când, picurând câteva picături pe o farfurioară rece, ținută în congelator, acestea își păstrează forma ca niște mici perle, nu se împrăștie. Oprim imediat focul și tragem cratița deoparte, ca să nu se caramelizeze siropul și să îi fie afectată culoarea.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Cireșele cele mai ieftine se găsesc în livezile unde oamenii pot merge pentru a le culege singuri

Între momentul în care am scos fructele din sirop (punctul 4) și momentul în care acesta a fost gata, au trecut 8 minute. Aceasta durată de timp va fi mult mai lungă dacă folosiți o oală în locul cratiței descrise în introducere.

Depinde și de câtă apă conțin vișinele și de cât de viu a fost focul.

7. Turnăm o parte din cantitatea de sirop de vișine, fierbinte, în sticle sterilizate, pe care le așezăm pe o suprafață metalică, să nu crape din cauza șocului termic. Eu am pus sticlele pe o paletă metalică, se pot pune într-o tavă etc.

8. În siropul rămas în cratiță, adăugăm înapoi vișinele pe care le-am scos deoparte la punctul 4. Pornim focul la foc viu și readucem la fierbere. Prin adăugarea fructelor și a siropului din castron, temperatura amestecului din cratiță a scăzut mult, așa că fierbem vișinele în sirop până când termometrul indică din nou 106 ° C. În timpul fierberii, ștergeți cu atenție marginea castronului cu un șervet înmuiat în apă rece de picăturile de sirop caramelizate, care pot strica aspectul și gustul dulceții.

Când se atinge temperatura țintă, dulceața este gata, chiar dacă pare încă lichidă. După ce se răcește, siropul din jurul fructelor se va îngroșa. Continuând fierberea mai mult decât este necesar, dulceața va deveni maronie, închisă la culoare.

Citeste si: Dulceaţă căpsuni fără apă. Reţeta ingenioasă şi delicioasă

Proprietăți dulceață de vișine

1. Sunt utile in artrita

Consumul de visine este asociat cu nivelurile reduse de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita si artrita reumatoida.

2. Reduc nivelul de zahar din sange

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Visinele contin antioxidanti numiti antocianine, coloranti naturali care au numeroase beneficii pentru sanatate. Unul dintre acestea este reglarea nivelului de zahar din sange, ceea ce le face ideale de consumat de catre persoanele care sufera de diabet

3. Te ajuta sa te odihnesti

Vișinele îmbunatatesc calitatea somnului si previn starile de nervozitate, de aceea actioneaza ca un somnifer usor. Le poti manca cu doua-trei ore inainte sa mergi la culcare.

 

Sursa: lauralaurentiu.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si