Vigneta Bulgaria 2022: Ce schimbare importantă anunţă MAE
Vigneta Bulgaria 2022: După ce intrați pe teritoriul Bulgariei, este necesar să plătiți vignieta deoarece autoritățile verifica acest fapt cu ajutorul camerelor.
De la data de 1 iulie 2022, drumurile naționale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă și pasageri.
Majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă și pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 și, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.
Taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31
Dacă nu ați plătit vigneta, veți primi amendă. În unele cazuri aceasta este trimisă prin poștă sau sunteți depistat în trafic, caz în care plătiți fie pe loc, fie cash, fie cu card.
Dacă urmează să plecați în vacanță în Bulgaria sau în Grecia cu maşina, trebuie să aveți o evidență a costurilor cu vinieta, pe care o puteţi plăti chiar la intrarea în ţara vecină. Puteți achiziționa vigneta de la vamă sau din benzinării şi aveţi posibilitatea de a alege să plătiţi taxa pentru un weekend, o săptămână, o lună, trei luni sau un an.
Citeste si: Atenționarea MAE: timpi mari de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră în Bulgaria
Trebuie să aveți o astfel de vinieta dacă doriți să circulați pe drumurile publice din Bulgaria.
În consecința nefolosirii, primiți amendă.Cozile de la ghişeele din vamă pot fi evitate. În acest caz există o variantă de a achiziţiona vinieta online. O puteți face cu 30 de zile înainte de data călătoriei.
Vigneta se poate achiziționa pe pagina autorităţii bulgare, care deţine şi un meniu în limba română.
Paşii sunt simpli, iar procesul durează puțin.1. Selectezi „vignietă electronică pentru autoturism”;
2. Selectezi perioada de valabilitate (un weekend, o săptămână, 1,3 luni, 1 an);
3. Bifezi perioada de valabilitate (începând cu);
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
4. Completezi informații despre țară și numărul de înmatriculare;
5. Completezi adresa de mail ca să primești confirmarea plății;
6. Selectezi tipul cardului și plătești (tranzacție în leva).
Prețurile vignetei sunt următoarele
- Un weekend- 10 leva/ 25 lei
- O săptămână- 15 leva/38 lei
- O lună- 30 leva/ 75 lei
- 3 luni- 54 leva/135 lei
- Un an- 97 leva/ 244 lei
A. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
• între 6 și 9 stotinci (100 stotinci= 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs
Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
• între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
• între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 13și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.
Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
• între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.
C. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
• În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.
Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu data de 1 ianuarie 2023:
• În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.
D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.
E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.
Citeste si: Prețul carburanților în Europa. Ţările cu cele mai mici preţuri la benzină şi motorină
Este evidențiată importanța informării corecte a șoferilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.
În Bulgaria funcționează 295 camere video fixe și 105 autovehicule, care într-un regim de zi-noapte controlează prin detectarea numărului de înmatriculare al autovehiculului și verificare în sistem, dacă este achitată vinieta.
Citeste si: Avertizare pentru cei care călătoresc în Bulgaria: Prevederi noi pentru achiziționarea taxelor de drum