Suntem într-o fermă cu 160 de vaci, dintre care 70 de lapte. Seceta se simte din plin în acest loc. Animalele primesc furaje scumpe pentru că nu mai poate fi adunat nimic de pe câmp.
Fermierii primesc puțini bani
De aici, laptele pleacă la 2,5 lei pe litru. E un preț mai mare pentru că fermierul s-a asociat cu alți antreprenori și are putere mai mare de negociere.
Chiar și așa, încasările tot sunt mici.
Citeste si: Sărbătoare 2 septembrie 2022: Ce sfânt este prăznuit în calendarul ortodox?
Daniel Frei, fermier: "Mi s-ar părea corect la raft să fie afișat prețul plătit fermierului, prețul plătit procesatorului, ca să vadă consumatorii cât câștigă fiecare verigă!
Din cauza costurilor mari, fermierul se gândește să renunțe la 20 la sută dintre animale. Dacă
se modifică subevnționarea la curent, o să fim nevoiți să plătim facturi de 10, 12,14.000 de lei. Păi, nu luăm atâția bani pe lapte și o să fim nevoiți să închidem."
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ne mutăm la un alt fermier. Supărat că primește prea puțin pe marfa sa, acesta încearcă să vândă singur laptele.
Citeste si: ONU: Lipsă de produse de igienă în spitalele din întreaga lume. Pacienții sunt în pericol
Toader Ștețca, fermier:" Îți dă un leu și ceva pe lapte. Un lapte de 4,1- 4,2 grăsime e de calitate.
Și, din ce văd în supermarketuri, nu se compară ca și calitate. Acolo sunt chimicale, laptele ăla stă 3 luni, al meu stă 3 zile."
Oamenii au început să își vândă afacerile
În timp, și-a construit o clientelă fidelă.
Citeste si: Carnea, ouăle și laptele se scumpesc din toamnă. Se anunță scumpiri pe bandă rulantă
Dar nu toți fermierii au posibilitatea să vândă direct clienților. Sătui să apeleze la intermediari, oamenii încep să-și vândă afacerile. Cum numărul de vaci la nivel național e în scădere, ajungem să apelăm la importuri.
Citeste si: Dieta cu struguri. Te ajută să slăbești foarte ușor
În primele 6 luni, cantitatea de lapte de vacă adusă din afara țării a crescut cu 14 procente față de situația de anul trecut.