Suntem undeva în Vârful Plaiului din Munții Cindrel la coliba familiei Capotă. Baciul se îngrijește aici de o turmă cu 800 de mioare și 16 măgari. Ciobanii de aici trăiesc ca acum o sută de ani. Aici în Marginime, lumea nu așteaptă ivirea zorilor ca să înceapa ziua.

Fiecare știe ce are de făcut

Când soarele se arată din ceața munților, mioarele trebuie să fie gata mulse și pregătite pentru pășune.

Oile se mulg de două ori pe zi: prima dată dimineața în jurul orei 4 și apoi seara. Totul durează câteva ore. Munca este împărțită și fără prea multă vorbă fiecare știe exact ce are de făcut. În timp ce baciul mână oile în strungă, ceilalți le mulg.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi tineri au ales să lase Capitala pentru un sat din Călărași

Aici, în vârf de munte se face cea mai bună telemea de Sibiu- după o rețetă veche de sute de ani, cu mâna goală, cu cheag natural, fără norme europene.

După ce se încheagă laptele, ciobanul taie brânză cu un cuțit special de câteva ori și o lasă să se scurgă. Ritualul durează câteva ore. Abia apoi bucățile de telemea vor fi puse în saramura și după câteva zile în putini.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Tinerii din Asia vin să muncească la noi în țară

Cu banii pe care-i vor obține de pe brânză vor cumpăra fân și furaje pentru animale. Mieii și brânza sunt singurele surse de venit ale ciobanilor.

Brânza e aur curat și uneori ține loc de bani

În casa ciobanului brânza e aur curat și ține loc de bani de multe ori.

Pe lână nu mai pune nimeni preț, ba chiar a devenit o povară pentru bieții oameni care sunt nevoiți să o dea pe degeaba pentru că nu o pot depozita oriunde.

"- Înainte lâna era a doua după aur, cu lână puteai lua o casă, acum ați dat-o degeba, pai ce să facem.

- Și acum ați dat-o pe degeaba. Pai pe degeaba, ce să faci? n-ai incotro!" 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Povestea lui Theo Marcu, puștiul care poate pune oricând România pe harta geniilor lumii

Ca într-un ritual nescris, în fiecare primăvara ciobanul și familia lui își urcă turmele la munte unde vor rămâne cel puțin șase luni de zile. Vor coborî toamna târziu atunci când vremea aspră va da primele semne, iar iarba va fi arsă de brumă. Jumătate de an trăiesc aici, în munți, departe de agitația lumii.

Citeste si: Prima ediție a noului sezon “Asta-i România!” a plasat Kanal D pe primul loc la nivel Național

Și ciobanul va sta lângă turma lui până în ultima zi, când speră să aibă cine să-i ducă tradiția mai departe, măcar de dragul oilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si