Veste proastă pentru românii care vor să iasă mai devreme la pensie
Românii care vor să iasă mai devreme la pensie primesc o veste proastă de la Guvern. România s-a angajat în fața autorităților UE, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să limiteze accesul la pensionarea anticipată.
Author: Sorin Negru miercuri 14 septembrie 2022 , 09:22
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a prezentat obligațiile României privind pensiile, asumate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).
”Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii.
Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor", a declarat ministrul Bolos la Digi 24.
Se pregătește eliminarea unor facilități privind pensia anticipată
Ministrul Fondurilor Europene a vorbit despre câteva elemente de reformă "sensibile" care privesc sistemul de pensii.
Este vorba de elemente "de la vârsta de pensionare până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată".
"Avem și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor. Prin urmare, acest jaloane sunt cu impact în societate destul de mare și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere. Pe lângă faptul că în ceea ce privește legea pensiilor speciale și pensiile speciale, acestea nu le regăsim în sistemul nostru național de pensii, de serviciu sau pensii ocupaționale, care iarăși afectează un număr mare de beneficiari și acolo avem, de asemenea, ca și componentă
raționalizarea pensiilor, calculul pensiilor și trecerea lor pe principiul contributivității", a precizat ministrul la postul TV.
Guvernul vrea să renegocieze reforma pensiilor
Aceste jaloane au fost descrise de Marcel Boloș ca "un fel de cartof fierbinte al Planului Național de Redresare și Reziliență".
"În plus, avem în față și discuțiile informale cu Comisia privind modificarea PNRR-ului. Deci, perioada care urmează este, din acest punct de vedere, o perioadă foarte încărcată”, a mai declarat oficialul din cabinetul Ciucă.
În privința criteriilor, a cauzelor care ar putea determina o renegociere, ministrul a amintit că, în ”momentul de față avem o criză, avem o inflație care este, iată, ajunge probabil în jur de 15 la sută și este limpede că este nevoie de o măsură de creștere a pensiilor, pentru că această situație există în toate țările membre ale Uniunii Europene și, în acest context, se poate spune că avem un argument la negociere”, a spus Boloș.