Șefa Comisiei Europene, a treia vizită la Kiev. Sancțiunile UE împotriva Rusiei, prelungite cu 6 luni
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev, pentru a treia sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, transmite presa internațională.
Author: Sorin Negru joi 15 septembrie 2022 , 12:22
Ursula von der Leyen și-a anunțat de ieri vizita la Kiev, în timpul discursului privind starea Uniunii Europene susținut în Parlamentul European.
Olena Zelenska, soția liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, a fost invitatul special al șefei Comsiei Europene în plenul parlamentului de la Strassbourg.
Ursula von der Leyen a precizat că va avea întrevederi cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmîgal.
Ursula von der Leyen, the head of the EU’s executive, arrives in Kyiv for her third visit since Russia invaded Ukraine for talks on economic cooperation and progress toward accession in the bloc
Potrivit şefei executivului comunitar, discuţiile se vor concentra pe maniera ''de a ne apropia economiile şi populaţiile într-un moment când Ucraina avansează către aderarea la UE''.
Ce șanse are Ucraina să adere la UE
În luna iunie, Ucraina a primit statutul de candidat oficial la aderarea la UE. După invazia nejustificată a Rusiei asupra ţării vecine, Occidentul a adoptat o serie de sancţiuni contra Moscovei şi a furnizat arme Ucrainei.
S-a dovedit un sprijin esenţial care i-a permis Ucrainei să recucerească în ultimele săptămâni teritorii substanţiale din mâinile forţelor ruse, potrivit Agerpres.
Ucraina pledează însă şi pentru un sprijin financiar, în contextul în care economia sa este grav afectată de război, iar situaţia energetică în perspectiva iernii se anunţă dificilă în regiunile afectate de lupte.
Ministrul finanţelor ucrainean Serghei Marcenko a estimat în mai că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de dolari lunar pentru a-şi putea acoperi deficitul bugetar.
Sancțiunile împotriva Rusiei, prelungite până în martie 2023
Consiliul Uniunii Europene a decis miercuri, 14 septembrie, să prelungească durata măsurilor restrictive „care îi vizează pe cei responsabili de subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei” cu încă
șase luni, până la 15 martie 2023.
Măsurile prevăd restricții de călătorie pentru persoanele fizice, înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție a fondurilor sau a altor resurse economice persoanelor și entităților enumerate.
Sancțiunile vor continua să se aplice pentru 1,206 persoane și 108 companii, „ca răspuns la agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei în curs de desfășurare împotriva Ucrainei”, a transmis Consiliul UE.