În ordonanţa pe energie ar urma să fie introdse următoarele modificări pentru consumatorii casnici: 0,68 de lei/kwh pentru tot consumul în cazul celor care folosesc aparate medicale acasă, 0,68 de lei/kwh pentru familiile cu minimum trei copii daca frecventeaza scoala sau gradinita, 0,80 de lei/kwh pentru cei cu un consum între 100,01 și 255 kwh, iar ce este în plus se plătește la prețul din contract.

Prețuri plafonate pentru mai multe categorii

Pentru consumatorii non-casnici, cu preț plafonat la 1 leu/kwh, au fost introduse următoarele categorii: lăcașurile de cult, producători de medicamente, servicii sociale, bazine de înot, Metrorex.

De asemenea, pentru IMM-uri, va exista un preț plafonat pentru 85% din consumul mediu lunar raportat la 2021.

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului 2022. Când se sărbătorește anul acesta? Anunț important pentru credincioși

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Daniel Zamfir a spus că prin amendamentele aduse, s-a introdus ”subvenţionarea preţului energiei pentru lăcaşele de cult, pentru producătorii de medicamente(..) şi nu în ultimul rând, am introdus şi serviciile publice, pentru că erau situaţii în care transportul în comun, tramvaiele, metroul, troleibuzele, trebuie categoric să intre cu acest mecanism de plafonare”. 

PSD și USR susțin raportarea la consumul curent

El a precizat că ”statul român nu este sac fără fund, statul român nu poate acoperi absolut toate nevoile care apar acum în piaţă, dar prin acest mecanism de sprijinire, de impulsionarea contractelor bilaterale cred că piaţa energetică se va stabiliza, iar preţurile vor fi undeva acceptabile”. 

Citeste si: Ce trebuie să facem pentru a avea facturi mai mici la energie? Iată cele mai utile sfaturi pentru a economisi

Social-democrații au cerut ca plafonarea prețurilor să se raporteze la consumul curent, nu la cel de anul trecut. Și USR susține ca raportarea pentru încadrarea în schema de plafonare să se stabilească în funcție de consumul lunar din prezent, nu în funcție de consumul de anul trecut.

Citeste si: Un elicopter SMURD intervine la un accident rutier soldat cu patru victime

Reprezentanții ANRE susţin însă că un calcul al prețului la energie în funcție de factura curentă ar fi complicat pentru furnizori.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si