Vor putea fi organizate, prin excepție, concursuri pentru locurile libere în Parlament. Ce prevede noul proiect de lege
A fost adoptat un nou proiect de lege ce prevede organizarea prin excepție a concursurilor pentru locurile libere în Parlament.
Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență 80/2022.
Acesta prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice vacante până la sfârșitul anului acesta. A fost introdusă o excepție prin intermediul căreia vor putea fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante în cadrul serviciilor celor două Camere ale Legislativului.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2022 prin care se reglementează suspendarea ocupării, prin examen sau concurs, în perioada 1 iulie 2022 – 31 decembrie 2022, a posturilor aferente funcţiilor publice vacante şi temporar vacante în sectorul bugetar.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ordonanţa instituie unele excepţii de la această suspendare pentru posturile unice din instituţiile şi autorităţile publice.
Citeste si: VIDEO- Ligia Deca, noul ministru al Educației! Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis
Totodată, cu titlu de excepţie, în cazuri temeinic justificate, este preconizată aprobarea organizării de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.
Astfel, conform unui amendament la raportul favorabil al comisiei de specialitate, pot fi organizate „concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, indiferent de data vacantării acestora, cu justificarea necesităţii şi încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, prin memorandum aprobat de Biroul permanent al fiecărei Camere a Parlamentului”.
Legea merge la promulgare.