Suntem la doi pași de frontiera cu Ucraina, pe o culme străjuită din toate părțile de o pădure deasă de brazi și fagi seculari. Undeva pe un deal, într-o cămăruță veche de lemn, o mână de copii spun rugăciunea într-un glas împreună cu învățătoarea lor.
Povestea celor opt copii
Cel mai mic are 5 ani, iar cel mai mare 9. Cu toții învață în aceeași cămăruță- anexa unei gospodării din acest cătun izolat, pe care o localnică mărinimoasă a pus-o la dispozitia micuților, ca să aibă unde să facă carte.
Veronica Stasiuc are 53 de ani și de 30 e învățătoare aici la capăt de lume. Să predai la clase diferite, în același timp, nu e lucru ușor. Fiecare are nevoie de aceeași atenție din partea dăscăliței, care nu-i scapă din ochi nicio clipă.
Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Casa în care becul nu s-a aprins niciodată
Din băncile de lemn, piticii nu o scapă din ochi pe învățătoare. Sunt conștiincioși, curioși și absorbiți de fiecare cuvânt al ei. Aici, în cămăruța asta, se nasc visurile a opt prichindei.
Emilian e în clasa a treia și locuiește în aceeași gospodărie în care găsim și școala. E fericit că nu trebuie să meargă pe jos, în vale, la școala din Brodina, și ne spune că de doi ani s-a apucat de vioară.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Deși Comisia Europeană recomandă dușul în doi, românii sunt campioni la spălat la lighean
Damian e în clasa a treia, iar peste doi ani, când va termina școala primară, va trebui să bată zilnic drumul până la școala gimnazială din Brodina.
Denis, fratele lui Damian, e prea mic să facă școală. Cu toate astea, prinși cu munca, îl lasă și pe el, aici în băncuță sa învețe să faca bastonașe.
Raluca visează să se mute la oraș, să adune toți cățeii de pe străzi, să îi îngrijească și să îi dreseze. În schimb, colegul ei, Mădălin, vrea să se facă polițist, ca să își protejeze vecinii.
Sacrificiul copiilor este și sacrificiul profesoarei
Sacrificiul copiilor e și sacrificiul dăscăliței. Și ea se trage dintr-un sat de munte, și ea a învățat tot într-o școală izolată.
Poate că din acest motiv a ales să vină pe dealurile astea, să trăiască 5 zile din 7 departe de casă, dar unde știe că plămădeste oameni buni.
Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi bătrâni își duc viața singuri în munți
Școala s-a terminat pe ziua de azi, însă de acum începe cu adevărat greul pentru Georgiana.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Ca să ajunga acasă, copila mărunțică, cu ochi albaștri, păr bălai și scufiță roșie trebuie să străbată o potecă ce urcă pieptiș pe munte și apoi să traverseze o pădure.
E drumul pe care îl face de două ori pe zi, indiferent că toarnă cu găleata, bate vântul sau ninge.
Citeste si: VIDEO- Asta-i România! În timp ce Europa se pregătește să stingă becul, românii nu renunță la bâlci
Copiii de la școala din Buc sunt cea mai tânără generație de huțuli sau huțani, cum li se mai spune. Fac parte dintr-o comunitate veche și bine conservată, dar care mai numără astăzi doar câteva mii de suflete răspândite prin satele din Bucovina și Maramureș.
De mici sunt învățați cu vremea și cu vremurile aspre și crescuți în alt ritm față de cei de la oraș. Sunt frați cu codrul și cu muntele, fericiți și liberi. Odată ce devin adulți însă, cei mulți dintre copiii de aici iau calea străinătății.