VIDEO - ANAF, controale la influenceri și la modelele OnlyFans
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că au fost iniţiate recent controale la 128 la influenceri români de pe platformele sociale. În acest fel, Fiscul ar fi obținut venituri suplimentare de peste 6,5 milioane lei.
Author: Sorin Negru marți 11 octombrie 2022 , 16:05
Fiscul are un departament special pentru mediul online și în primele 9 luni a încheiat 58 decizii de impunere, iar valoarea totală a fost de 6,5 milioane lei, impozite neplătite.
ANAF a declanșat în această vară controale amănunțite în cazul a peste 500 de mii de români, bănuiți că au strâns averi impresionante fără să declare niciun ban la stat.
Au fost vizați inclusiv cei care fac bani online, pe Facebook, Instagram, YouTube, dar și românii care nu au declarat la stat veniturile obținute prin vânzarea serviciilor sexuale pe OnlyFans.com.
Rețelele sociale, luate la puricat de inspectorii ANAF
Persoanele care fac afaceri pe rețelele sociale au intrat în vizorul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii ANAF vor verifica toate imaginile de pe rețelele sociale care pot conține date despre case, mașini sau bani, care nu au fost declarați la FISC.
Lucian Heiuş, şeful ANAF, a vorbit despre controalele ce vor avea loc în următoarea perioadă. El a explicat că, în primă fază, vor încerca să obțină de pe site-urile web şi să identifice persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează.
„Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează. F olosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări, verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socializare.
Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările.", a declarat recent Lucian Heiuş.
Cea mai mare diferenţă descoperită în septembrie între veniturile declarate de un contribuabil şi cele estimate de ANAF la persoane fizice se ridică la 3,6 milioane lei, acesta având de plătit statului impozite de peste o jumătate de milion de lei, a anunţat, marţi, preşedintele ANAF.
Astfel, la verificarea persoanelor fizice, s-au constatat venituri suplimentare de 8,015 milioane de lei, ceea ce înseamnă creanţe fiscale de 2,081 milioane de lei
Într-un top 3 oferit de şeful ANAF, pe locul 1 se află o persoană din Suceava, cu diferenţă între veniturile declarate şi cele estimate de 3,611 milioane de lei şi o creanţă de 577.819 lei.
Pe locul 2 se află un contribuabil din Ilfov, cu venituri 1,481 milioane de lei, respectiv creanţe de 237.063 lei, iar pe locul 3 un contribuabil din Vâlcea, cu 1,212 milioane de lei şi creanţe de 194.037 lei.